Obavijesti

News

Komentari 0

Nova vlada u Izraelu nije uspjela produljiti kontroverzni zakon o dodjeli državljanstva

Nova vlada u Izraelu nije uspjela produljiti kontroverzni zakon o dodjeli državljanstva

Ishod glasovanja odražava poteškoće s kojima se suočava novi premijer Naftali Bennett, iz redova desnice,  u vođenju ideološki raznolike koalicije koja uključuje ljevičarske stranke i arapsku islamsku frakciju

VIDEO

Izrael nije u utorak uspio produljiti kontroverzni zakon koji zabranjuje dodjeljivanje državljanstva ili trajnog prebivališta Palestincima sa Zapadne obale ili Pojasa Gaze koji su u braku s izraelskim državljanima, što se smatra neuspjehom za novu koalicijsku vladu.

Glasovanje u parlamentu je završilo izjednačeno, s 59 glasova "za" i 59 "protiv", te nije postignuta potrebna obična većina da bi se zakon, koji ističe u ponoć s utorka na srijedu, produljio.

Ishod glasovanja odražava poteškoće s kojima se suočava novi premijer Naftali Bennett, iz redova desnice,  u vođenju ideološki raznolike koalicije koja uključuje ljevičarske stranke i arapsku islamsku frakciju.

Dvoje članova Ujedinjene arapske liste bilo je suzdržano, a bivši premijer Benjamin Netanyahu i zastupnici njegovog desnog Likuda, koji su ranije podržavali taj zakon, sada su glasali protiv.

Izrael je donio zakon, privremeni propis, na vrhuncu palestinske pobune, a većina njegovih pobornika tvrdi da pomaže u očuvanje izraelske sigurnosti, dok drugi smatraju da se njime čuva "židovski karakter" Izraela.

Kritičari tvrde da zakon diskriminira izraelsku arapsku manjinu, njih 21 posto, koja baštini palestinski identitet, ali su izraelski građani. Postoje iznimke, no sve se razmatra od slučaja do slučaja.

Ministar vanjskih poslova, centrist Yair Lapid, molio je zastupnike da podrže zakon. "Bez tog zakona mogli bismo imati porast palestinskog terorizma", napisao je na Twitteru.

Koalicija koja ima 61 od 120 zastupnika u Knessetu svrgnula je dugogodišnjeg premijera Netanyahua, uz obećanje da će se više usredotočiti na društvena i gospodarska pitanja te izbjegavati osjetljive političke teme vezane uz Palestince.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.