Obavijesti

News

Komentari 96

Novac i zlato nisu našli: Jedini ključ sefa imao Željko Dolački

Novac i zlato nisu našli: Jedini ključ sefa imao Željko Dolački
4

Tužiteljstvo sumnja da je Željko Dolački fingirao provalu u policiji i sam pilio sef. Tvrde da imaju račun iz Bauhausa u kojim je pila kupljena, no nisu ga pokazali...

VIDEO

Željko Dolački (46), bivši šef kriminalističke policije, idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru u Remetincu. Sutkinja istrage ga je zatvorila jer postoji mogućnost da će utjecati na 33 mogućih svjedoka.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević nezadovoljan je takvom odlukom suda. Dodao je kako su tužitelji predložili 49 svjedoka, no svjedočit će samo oni za čije izjave ne postoje čvrsti dokazi.

- Predloženo je gotovo 50 svjedoka. Sutkinja je dvije trećine usvojila, a ostale odbila. Smatra da su ti svjedoci nužni za utvrđivanje činjeničnog stanja i da se opasnost djelovanja na te svjedoke ne bi mogle ukloniti mjerama opreza - kaže Miljević.

Uzeli mu značku i pištolj

Naglasio je kako je Dolački suspendiran 5. travnja te da od tada nema nikakav pristup policiji i informacijama iz sustava. Odlukom ministra oduzeli su mu značku i službeni pištolj te su istražitelji tako spriječili da se uključi u istragu o provali u vlastiti ured. Ono što je odvjetnika razljutilo je to što su tužitelji na raspravu došli s nekim drugim dokazima koje uopće nisu naveli u rješenju o provođenju istrage.

Otkriveni novi dokazi

- U rješenju koje nam je sinoć uručeno ne navodi se ni jedan dokaz o postojanju osnovane sumnje. Danas su precizirali nešto drugo, što se ne nalazi u rješenju o provođenju istrage, i rekli da je to dokaz osnovane sumnje - kaže Miljević.

Dodao je da će provjeriti može li se to uopće napraviti, ali je izrazio i sumnju u pravnu sigurnost države.

Iz krugova bliskih istrazi pljačke policije u Heinzelovoj doznajemo kako su kao nove dokaze naveli račun kojim je navodno Dolački kupio pilu u trgovačkom centru Bauhaus u Zagrebu i njome pilio sef. Sam račun nisu nikome pokazali, pa ostaje misterij postoji li on uopće. Vještaci smatraju kako je pila vjerojatno bila nova jer su pronašli piljevinu i otpalu boju. Misle da je to napravio namjerno kako bi kriminaliste naveo na krivi trag.

Ono što je ostalo nejasno je da su, a to spominju izvori iz sustava, tragovi reza na šarkama mogli nastati tek kad je sef bio otvoren. To bi značilo da ga je provalnik prije otvorio ključem. Samu pilu u pretresu kuće bivšeg načelnika nisu pronašli. Neslužbeno doznajemo da je jedini službeni ključ posjedovao jedino Dolački. Prije njega, imali su ga bivši načelnici Službe organiziranog kriminala.

Ključ je imao samo Dolački

Istražitelji namjeravaju ispitati i njih kako bi otkrili je li ključ slučajno umnožavan i tko je sve i kako mogao do njega. Drugi dokaz kojim istražitelji barataju je videosnimka osumnjičenog načelnika, no što on na njoj radi i gdje je snimljena ostaje nepoznanica.

Uskok Dolačkog optužuje da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti te iz svojeg ureda uzeo 286.060 eura, 2,04 kilograma zlata, 639.300 kuna, 100 švicarskih franaka i 300 yuana.

Većina eura i zlato potječu iz istrage o pranju novca preko fiktivne prodaje zlata.

Mobilna jedinica policije, Kobre, dio su zaplijenile prošle godine kod Antonija Ivića. On je s još 12 osumnjičenika završio u istražnom zatvoru u Remetincu, dok su dvojicu pustili da se brane sa slobode.

Podsjetimo, Uskok ih sumnjiči da su kroz nekoliko godina preko svojih tvrtki oprali više od 630 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature