Obavijesti

News

Komentari 213

Škole se otvaraju, ali uz strože mjere: Maske će na hodniku morati imati i najmlađi učenici

Škole se otvaraju, ali uz strože mjere: Maske će na hodniku morati imati i najmlađi učenici

Osnovne i srednje škole se u većini županija otvaraju za sve učenike, ali uz strože mjere. Od idućeg tjedna, zaposleni u školama morat će imati potvrde o cijepljenju ili preboljenju, ili negativan test svaka dva dana

VIDEO

Nakon praznika i dva dana online nastave, škole se u ponedjeljak u većini županija otvaraju za sve učenike. No HZJZ je izdao nove, pooštrene epidemiološke upute.

Od ponedjeljka, masku u učionici i na hodnicima, te drugim zajedničkim prostorima osim u sportskim dvoranama i tijekom objeda, moraju imati učenici od 5. do 8. razreda, te učenici srednjih škola. Maske će morati staviti i učenici od 1. do 4. razreda kad prolaze hodnikom do učionice, toaleta itd. Neće ih morati nositi u učionicama, ali hoće na satima gdje se miješaju učenici iz različitih razrednih odjeljenja, poput izborne nastave, izvannastavnih aktivnosti i sl.

U sljedećim županijama, kako javlja Dnevnik.hr, nastava neće biti u potpunosti po modelu A:
Ličko-senjska - u potpunosti online nastavu i dalje će održavati gospićka OŠ Jure Turića i Strukovna škola, OŠ Zrinskih i Frankopana u Otočcu, te za učenike od 5. do 8. razreda OŠ S. S. Kranjčevića u Senju i Luke Perkovića u Brinju.
Šibensko-kninska - srednje škole i šest osnovnih idu na redovnu nastavu po modelu A, a osam osnovnih škola ostaju online.
Bjelovarsko-Bilogorska - u online nastavi ostaju svi učenici od 5. do 8. razreda, te srednje škole, na nastavu se vraćaju učenici od 1. do 4. razreda.
Zadarska - sve škole osim OŠ Biograd na Moru i OŠ Obrovac imat će redovnu nastavu. U ove dvije škole nastava će biti online za učenike od 5. do 8. razreda,
Osječko-baranjska - Učenici od 1. do 4. razreda OŠ idu na nastavu u školu, učenici od 5. do 8. razreda OŠ i srednjoškolci ostaju online.
Vukovarsko-srijemska - Sve škole ostaju u Modelu C, odnosno online nastavi.
Dubrovačko-neretvanska - djelomično ili u potpunosti online nastavu će imati Srednja škola Metković, fra AKM Ploče, Vela Luka, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Medicinska škola Dubrovnik i Gimnazija Metković te Osnovna škola don Mihovila Pavlinović, Braće Glumac Lastovo, Vela Luka, Stjepana Radića i Opuzen.

Potvrde za nastavnike

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Učenici maske neće trebati nositi u sportskim dvoranama i tijekom odmora. Maske će u zajedničkim prostorima škole trebati nositi i zaposleni, iako ih u učionici ne trebaju imati učitelji i nastavnici koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu, propisuju upute koje je HZJZ objavio u subotu. To se odnosi i na zaposlene u predškolskim ustanovama. Također, maske ne trebaju nositi vrtićanci i predškolci te učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe.

Istodobno, prosvjetari će za tjedan dana, prema novoj odluci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, pri dolasku na posao morati pokazati Covid potvrdu, potvrdu o preboljenju ili negativan test na korona virus, koji će morati obavljati svaka dva dana. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u idućim će danima objaviti kako će se zaposleni testirati te kako će se pregledavati potvrde. Ministar Radovan Fuchs u petak je tek objavio kako će do siječnja testiranja biti na račun države, kako je oko 60 posto nastavnika cijepljeno te kako će testiranja, prema gruboj procjeni, stajati oko 40 milijuna kuna mjesečno. Ta je odluka izazvala oštre reakcije i novu podjelu među nastavnicima te prosvjetnim sindikatima.

Treba istaknuti kako odluku o maskama, tijekom trenutne epidemiološke situacije, lokalni stožeri ne mogu promijeniti. Dosad su u dogovoru s osnivačima i školama mogli odrediti da se u školi maske ne nose.

FFP2 maske i testiranje

U Sloveniji će se od ponedjeljka svi učenici i studenti koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli korona virus, morati samotestirati, a testiranje će se provoditi tri puta tjedno u prostorijama škole ili fakulteta.

Dio je to strožih mjera kako bi se suzbio najnoviji val pandemije. Od ponedjeljka će u svim javnim ustanovama biti obvezna uporaba zaštitne kirurške maske ili FFP2 maske, a platnene maske više neće biti dovoljne. Maska neće biti obvezna za djecu do 6 godina, za odgojitelje i pomoćne odgojitelje te za nastavnike visokih škola prilikom predavanja iza zaštitne barijere, odlučile su vlasti u Sloveniji.

U Hrvatskoj zasad nema takve odluke za učenike i studente. Vlada i Stožer pozivaju i mlade da se cijepe u što većem broju, no za visoka učilišta, primjerice, nema novih odluka o modelu nastave ili mjerama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina