Obavijesti

News

Komentari 135

Novi detalji: 'Sin splitskog šefa policije (17) s četiri prijatelja je brutalno pretukao mladića (23)'

Novi detalji: 'Sin splitskog šefa policije (17) s četiri prijatelja je brutalno pretukao mladića (23)'
2

U nedjelju ujutro Slobodan Marendić je zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 2. svibnjem 2022. godine

VIDEO

Slobodan Marendić, sad već bivši načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dao je u nedjelju ujutro neopozivu ostavku. Kako je priopćio medijima, njegov sin sudjelovao je u napadu na mladića u noći s petka na subotu ispred noćnog kluba Velvet kod Poljuda u Splitu.

Splitski šef policije podnio je ostavku: 'U teškom ozljeđivanju mladića sudjelovao je moj sin'
Splitski šef policije podnio je ostavku: 'U teškom ozljeđivanju mladića sudjelovao je moj sin'

Kako piše Slobodna Dalmacija, radi se o Marendićevom 17-godišnjem sinu. On je jedan od petorice napadača koji su u subotu u ranim jutarnjim satima teško ozlijedili muškarca (23) ispred splitskog kluba. Nakon što je mladić prebačen u splitsku bolnicu gdje je utvrđeno da ima frakturu lubanje i nagnječenje mozga te je hitno operiran, policija je pokrenula istragu tijekom koje je utvrđeno da se petero momaka sukobilo s žrtvom unutar kluba, a kada su ih redari izbacili van, nastavili su se tući vani na ulici.

Do sukoba je došlo jer je jedan od momaka iz društva u kojem je bila žrtva bio nametljiv prema Marendićevoj kćeri koja je, s bratom i ostalima, bila u klubu. U jednom je trenutku 17-godišnjak napao mladića i tom je prilikom udaren. Kad su ih redari izbacili vani, dvije grupe mladića su se žestoko potukle na cesti, a naposljetku je deblji kraj izvukla žrtva koja je ostala ležati bez svijesti razbijene lubanje. Ostali su se razbježali, piše Slobodna Dalmacija. 

Načelnik splitske policije: "Spreman sam na moguće posljedice"

Kad se pregledavanjem videonadzora kluba te razgovora s redarima došlo do mogućeg identiteta počinitelja i kad se doznalo da je jedan od počinitelja sin načelnika uprave, cijela je priča odmah, kako ne bi bilo sumnje u bilo u bilo koju vrstu pristranosti, predana u ruke šibenskih policajaca koji su dovršili kriminalističko istraživanje. Pet mladića će tijekom dana biti privedeno kod pritvorskog nadzornika, a potom i na Državno odvjetništvo u Splitu zbog sumnje u nanošenje osobito teške tjelesne ozljede za što je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. 

Marendićevo priopćenje

U nedjelju ujutro Slobodan Marendić je zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 2. svibnjem 2022. godine. 

Njegovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti. 

Bolnica o pretučenom mladiću ispred kluba u Splitu: 'Ima teške ozljede, u životnoj opasnosti je'
Bolnica o pretučenom mladiću ispred kluba u Splitu: 'Ima teške ozljede, u životnoj opasnosti je'

'Poštovani,

ovim putem vas želim obavijestiti da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško ozlijeđen, a o čemu je policijska uprava jučer izvijestila javnost.

S obzirom na to da je u ozljeđivanju mladića sudjelovao i jedan od mojih sinova, provođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne neovisnosti.

Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti sam se osobno ogriješio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave. Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a.

Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organiziramo i provodimo nemam moralno pravo ostati na čelu ove policijske uprave. Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Zahvaljujem svim djelatnicima, kolegama i nadređenima na suradnji i korektnosti prethodnih godina i siguran sam da će razumjeti moju odluku. Obitelji ozlijeđenog mladića izražavam žaljenje zbog ovakvog događaja i nadam se prije svega što skorijem ozdravljenju njihova sina.'

Ostavku su prihvatili

Poslove načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do daljnjega će obavljati sadašnji zamjenik načelnika policijske uprave Marko Srdarević.

Načelnik splitske policije: "Spreman sam na moguće posljedice"

- Uvažavajući motive za takav postupak načelnika PU splitsko-dalmatinske, glavni ravnatelj policije Nikola Milina predložio je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinoviću prihvaćanje ostavke, što je i učinjeno - javlja policija. 

Sin slupao službeni auto

Marendić je i 2018. podnosio ostavku zbog drugog sina. Tada 19-godišnji sin pijan je slupao službeni MUP-ov Ford Focus. Zabio se u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmjerili su mu 1.70 promila alkohola u krvi. Sin na kraju uopće nije kazneno odgovarao, nego ga je Općinsko državno odvjetništvo kao mlađeg punoljetnika poštedjelo te mu je samo određen rad za opće dobro. 

Godine 2021. Marendića su vratili za šefa splitsko-dalmatinske policije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C