Obavijesti

News

Komentari 38

Novi dobavljač: Cjepivo protiv gripe stiže sljedećeg mjeseca

Novi dobavljač: Cjepivo protiv gripe stiže sljedećeg mjeseca
1

Na natječaju je pobijedila tvrtka Medoka, dok je dosadašnji dobavljač Imunološki zavod ostao bez posla. Talijansko ministarstvo zabranilo je cjepiva tvrtke Novartis

VIDEO

Sezonsko cjepivo protiv virusa gripe na zavode za javno zdravstvo stići će, kažu iz HZZO-a, barem do polovice studenog.

Naime, na natječaju po hitnom postupku, koji je HZZO raspisao početkom ovog mjeseca, pobijedila je tvrtka Medoka, koja inače zastupa proizvođača Sanofi Pasteur.

HZZO je, kako neslužbeno doznajemo, ove godine na cjepivima uštedio 8 milijuna kuna jer će umjesto 39,90, koliku je cijenu po dozi ponudio dosadašnji dobavljač Imunološki zavod, cjepivo plaćati 22,95 kuna. Ugovor s Medokom HZZO će potpisati 4. studenog pa bi 450 tisuća doza cjepiva, koliko je ove godine naručeno, trebalo stići prije sezone gripe. Ipak, ostali proizvođači cjepiva nezadovoljni su jer se na HZZO-ov natječaj svojim ponudama nisu ni mogli javiti. Nitko od njih, naime, nije imao dovoljno doza kojima bi mogao osigurati isporuku.

Riječ je, kažu, o tome da je javni natječaj za nabavu cjepiva HZZO trebao raspisati mnogo prije kako bi stigli pripremiti svoje ponude. Stoga su, jer se količine cjepiva moraju naručiti najkasnije u srpnju, nespremni dočekali hitan HZZO-ov natječaj. Podsjetimo, Imunološki zavod u svibnju je raskinuo svoj trogodišnji ugovor s Novartisom, a potom sporazumno i s HZZO-om jer je HZZO ove godine umjesto 650 naručio samo 450 tisuća doza, pa je proizvođač želio povisiti cijenu. Kako bi osigurao dovoljne količine cjepiva za natječaj, Imunološki je zavod u srpnju ugovor o nabavi cjepiva, bez javnog natječaja, potpisao s Medokom.

Talijani zabranili Novartisova cjepiva

Talijansko ministarstvo zdravstva je zabranilo prodaju četiri vrste cjepiva protiv gripe švicarskog Novartisa dok se ne ispitaju moguće nuspojave. Građanima je savjetovano da ne kupuju i ne koriste lijekove Agrippal, Fluad te verzije lijeka Influpozzi do nove obavijesti. Zabrana je donesena nakon što je talijanska farmaceutska agencija odlučila da su potrebni dodatni testovi nakon naznaka mogućih nuspojava cjepiva, piše HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa