Obavijesti

News

Komentari 154

Novi HDZ, stara praksa: Dolaze izbori i Vlada je odlučila dati penzionerima 700 milijuna kn

Novi HDZ, stara praksa: Dolaze izbori i Vlada je odlučila dati penzionerima 700 milijuna kn
1

HDZ-ova vlada zaboravila je umirovljenike, zanemarila je usklađivanje mirovina ili mirovine mjesečno povećava za simbolične iznose. Ali je zato u osvit izbora Plenković odlučio darivati 800 tisuća penzionera - i glasača.

VIDEO

Prošloga tjedna predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) poručila je kritičarima Nacionalnog plana oporavka da "ne vole Hrvatsku". Odnosno, objasnila im je da "moraju voljeti sami sebe i svoju državu i priznati da je dosta toga i dobro napravljeno".

Nakon čega je naprasno prekinula sjednicu.

Ovoga tjedna, pak, umirovljenici će morati zavoljeti HDZ, njegovu Vladu i premijera Andreja Plenkovića koji je objavio da će 850 tisuća penzionera čija primanja su manja od 4000 kuna, primiti jednokratni Covid dodatak u iznosu od 400 do 1200 kuna. Mjesec dana prije lokalnih izbora.

Nekad se mora voljeti HDZ-ova Hrvatska, a uoči izbora mora se voljeti HDZ.

Simbolična pomoć

I tako, Vlada koja je izbjegavala redovno usklađivanje mirovina ili je mirovine povećavala u simboličnim iznosima, sada je pod egidom Covid dodatka spremna izdvojiti 700 milijuna kuna pomoći umirovljenicima. Upravo prije lokalnih izbora.

Kad ti izbori prođu, a jednokratni dodatak se potroši, umirovljenici će nastaviti dobivati simbolične povišice od 14 ili 33 kune. Ili 8,86 kuna.

Premijer Plenković odbio je insinuacije na današnjoj press konferenciji o tome kako se ovdje radi o kupovanju glasova. "Prema toj logici", reče premijer, "mi smo kupovali glasove radnika koji su dobivali financijsku pomoć Vlade u proteklih godinu dana".

Ipak, Vlada je pomagala radnike velikim dijelom i zato što im je onemogućila da rade u vrijeme lockdowna. Vlada sada pomaže umirovljenike koje je zaboravila i zanemarila u proteklih godinu dana. A sjetila ih se pred izbore.

Taman u kampanji

Udruge umirovljenika mjesecima se žale da nema usklađivanja mirovina, da su umirovljenici zaboravljeni, da im primanja zaostaju, a sada su dobili poklon u vidu jednokratne pomoći. Taman u predizbornoj kampanji.

I kao što je HDZ-ova Grozdana Perić poručila saborskim zastupnicima da moraju "voljeti Hrvatsku i svoju državu i priznati da je dosta toga dobro napravljeno", tako je HDZ na slučaju umirovljenika demonstrirao kako ljubav prema HDZ-ovoj Hrvatskoj ide kroz želudac.

Ili kroz jednokratnu pomoć.

Tko ih ne bi volio?

Zanimljiva je to psihologija: zakidaš umirovljenike godinu dana, a onda ih daruješ taman kad to vladajućoj stranci najbolje odgovara. Tko ih onda ne bi volio?

Plenković kaže da za tu pomoć od 600 milijuna kuna neće biti potreban rebalans proračuna, taj novac bit će dostupan bez ikakvih problema. Što, primjerice, nije bio slučaj s dugovima za lijekove, kad se premijer i ministri natežu s veledrogerijama oko nekoliko stotina milijuna, dok duguju milijarde. 

Pa kad sada predsjednica Matice umirovljenika kaže da će penzionerima ova pomoć dobro doći jer će moći kupovati lijekove, možemo se zapitati hoće li tih lijekova uopće biti.

Najbolja motivacija

Pohvalno je od Vlade da je odlučila napokon pomoći umirovljenike, njih 850 tisuća, te ih usput motivirati da izađu na lokalne izbore i sjete se tko im je podebljao bankovni račun. Ili da ne budu toliko ogorčeni da izađu na birališta i osvete se HDZ-u. Ali i da odmah nakon toga zaborave tko im je zaboravio usklađivati mirovine, odnosno povećavati te mirovine za par desetaka kuna mjesečno.

U međuvremenu, umirovljenici će biti u mogućnosti financijski potpomagati svoju djecu i familije koje su zbog Covida izgubile posao ili su im srezane plaće.

Koliko god se Plenković zaklinjao kako on sada vodi "novi HDZ", stare HDZ-ove navike ipak se ne mijenjaju. Država se popravlja, reforme se provode i novčani dodaci se isplaćuju neposredno prije izbora. 

Nakon toga, sve se stigne vratiti na staro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu