Obavijesti

News

Komentari 123

Novi pravosudni fijasko protiv tajkuna platit ćemo 107.000 kn

Novi pravosudni fijasko protiv tajkuna platit ćemo 107.000 kn

Ako se uzme tvrdnja da je do bijega u BiH na sudovima proveo 2300 dana i ako na kraju bude oslobođen ili postupci odu u zastaru, grubom računicom dođe se do 16 milijuna kuna koji bi Kutle mogao potraživati

VIDEO

Općinski kazneni sud je pravomoćno obustavio kazneni postupak protiv Miroslava Kutle i Dražena Mandića.

Kad se kazneni postupak obustavi, troškovi kaznenog postupka, nužni izdaci okrivljenika i nužni izdaci i nagrada branitelja padaju na teret proračunskih sredstava.

Stoga je Općinski kazneni sud 28. prosinca 2020. riješio da se na račun Kutlina odvjetnika uplati 107.187 kuna. Slično je bilo i lani, kad su Kutle i njegov odvjetnik na ime troškova u slučaju Mirna dobili oko 60.000 kuna. Omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i jedan od osnivača HDZ-a, Miroslav Kutle, koji slovi kao ogledni primjer privatizacijske pljačke na hrvatski način, od domaćeg pravosuđa već se desetljeće skriva u BiH. Bio je optužen zbog privatizacije Tiska, Gradskog podruma, zbog malverzacija pri preuzimanju Slobodne Dalmacije, Dalme, Dione, Mirne Rovinj, Dubrovačke banke... Ukupno su ga teretili za štetu od 600 milijuna kuna, a sva djela koja su mu stavljali na teret počinjena su u ‘90-ima.

Kutle bi na račun fijaska na sudovima mogao do milijuna
Kutle bi na račun fijaska na sudovima mogao do milijuna

Ništa od izručenja iz BiH

Afera Gradski podrum bila je jedna od rijetkih zbog koje je 2010. pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. No Kutle, koji je rođen u Širokom Brijegu, pobjegao je u drugu domovinu.

BiH ga je odbio izručiti pa je Kutle mirno živio u BiH, da bi 13. srpnja 2020. nastupila zastara. Tad je, naime, proteklo 10 godina otkad je ta presuda postala pravomoćna pa sudu nije preostalo ništa drugo nego da donese rješenje o obustavi zbog zastare.

Kako postupci koji se protiv njega vode odlaze ili klize u zastaru, promućurni poduzetnik, koji je na vrhuncu moći svoje poslovanje usporedio s vožnjom bicikla: “Ako stanem, padam!”, može uzeti kalkulator u ruke i polako računati koliko bi milijuna za koju godinu mogao dobiti od RH. Prema analizi objavljenoj u Expressu 13. studenog 2020., iznos bi se mogao kretati oko 16 milijuna kuna. U to se računa odšteta za dane koje je proveo iza rešetaka i za troškove odvjetnika.

Iznova smo se uvjerili da je Hrvatska bila i ostala - Kutleraj
Iznova smo se uvjerili da je Hrvatska bila i ostala - Kutleraj

Ako se uzme Kutlina tvrdnja da je do bijega u BiH na sudovima proveo 2300 dana i ako na kraju bude oslobođen ili svi postupci odu u zastaru, grubom računicom dođe se do iznosa od 16 milijuna kuna koji bi Kutle mogao potraživati od države, odnosno od poreznih obveznika, samo po toj osnovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.