Obavijesti

News

Komentari 1

Novi predmet za srednjoškolce: Građanski odgoj su i navijači i gradski prijevoz i siromaštvo

Novi predmet za srednjoškolce: Građanski odgoj su i navijači i gradski prijevoz i siromaštvo
1

Nakon pet godina vrlo uspješne provedbe Građanskog odgoja u osnovnim školama, Grad Rijeka sa sveučilištem, Prvom gimnazijom i IDI-jem priprema i suvremen i kreativan program za srednje škoke

VIDEO

Poznato je da je Grad Rijeka prvak u uvođenju građanskog odgoja u OŠ, no sada se ide i korak dalje prema uvođenju istog i u srednje škole cijele PG županije.

U tu svrhu osmišljen je pilot projekt ŠIZ (Škola i zajednica), moderan, kreativan i drukčiji od svih ostalih predmeta, koji je već pokrenut u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji s učenicima drugih i trećih razreda. 

Znanstveno-istraživački pristup

- Ideja je zapravo naučiti djecu što znači biti odgovoran građanin. Teme koje se pokrivaju su one koje se tiču svih građanina, poput gradskog prijevoza, vandalizma, navijačke skupine, ako se govori o sportu i navijanju, pitanje osoba s invaliditetom, pitanje siromaštva u gradu, pitanje medijskih sloboda, migracija, što god da ih zapravo zanima, što god da prepoznaju u svojoj okolini može biti predmet njihovog izučavanja. Radi se o novom i modernom pristupu školi kojim ona zakoračuje u zajednicu svojim najsnažnijim i najsigurnijim korakom - onim učeničkim. Nadam se da će škole i lokalne zajednice prepoznati sve mogućnosti predmeta jer on sadrži ono što našoj školi često nedostaje: inicijativu učenika, znanstveno-istraživački i projektni pristup, oslobađanje kreativnosti nastavnika, učenje u zajednici i sposobnost rješavanja problema - kaže ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

ŠiZ je inicijativa riječkog Sveučilišta

- Sveučilište u Rijeci začetnik je ove ideje. Naš Centar za studije mira i konflikta okopio je radnu skupninu koja je osmislila kurikul ovog predmeta. Okupili smo se kao institucije: jedno sveučilište, jedna gimnazija i jedan institut da zajedničkim snagama napravimo kurikul predmeta, koji zaista može donijeti promjenu, a da to srednjoškolci uistinu mogu i osjetiti. Osjećali smo dužnost da pokušamo educirati mlade za demokratsku građansku participaciju u društvu, jer su na tom polju, posebno kod mladih, uočeni veliki deficiti. Nakon ove pred-faze, iduća će školska godina godina biti pilot-faza; šaljemo projek na akreditaciju u AZVO i onda će, ako bude odobren, moći biti ponuđen svim srednjim školama da ga uvrste kao izborni predmet. Više nego ponosni i stoga što to i je neka naša lokalna, demokratska misija Sveučilišta dakle da ojačava i osnažuje demokratske kompetencije svih, a pogotovo mladih - istaknula je rektorica Prijić Samaržija na predstavljanju pilot projekta u Guvernerovoj palači u Rijeci.

Od sljedećeg polugodišta

Čim je projekt predstavljen srednjoškolskim ravnateljima županije, mnogi su potvrdili da sljedeće polugodište idu u projekt, a što ih je više, smatraju, to je korak bliže implementacija u cijeloj zemlji.

-Vjerujem da će i ostali ravnatelji također prihvatiti prijedlog pilotiranja projekta do konačnog uvrštavanja u izborni program - kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

- Djeca vole izazove, dolaze s različitim idejama i prijedlozima i žele nešto promijeniti, samo im treba ponuditi. Tada će učenici na izborni sat ŠIZ-a ići bez učenja i straha jer će naučiti kako školu i zajednicu mijenjati na bolje - složni su ravnatelji riječkih srednjih škola uključenih u projekt. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju