Obavijesti

News

Komentari 14

Novi prijedlog zakona slovenske Vlade: Vratit ćemo svima novac za prekršaje oko koronavirusa

Novi prijedlog zakona slovenske Vlade: Vratit ćemo svima novac za  prekršaje oko koronavirusa

Nacrtom zakona, među ostalim, regulira se plaćanje iznosa novčanih kazni, troškova prekršajnog postupka, postupka prisilne naplate i oduzete imovinske koristi...

VIDEO

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o uređenju određenih pitanja u vezi s prekršajima počinjenim za vrijeme važenja mjera za sprječavanje širenja zarazne bolesti covid-19.

Prijedlog zakona upućuje se Narodnoj skupštini na razmatranje po redovnom postupku, piše Delo. Zakonom je, između ostalog, predviđen i povrat plaćenih ili naplaćenih kazni u postupcima koji su pokrenuti za vrijeme mandata prethodne Vlade po osnovama koje su se pokazale nesuglasnima s Ustavom. Dominika Švarc Pipan, ministrica pravosuđa, u izjavi nakon sjednice Vlade iznijela je neke detalje u vezi s prijedlogom zakona.

- Vlada ovim zakonom ispunjava jednu od ključnih koalicijskih obveza, da ćemo zaustaviti one prekršajne postupke iz razdoblja epidemije i vratiti kazne koje su plaćene ili naplaćene. One su uvedene u mandatu prethodne Vlade na zakonskoj osnovi, koja se pokazala nesuglasnom s Ustavom zbog povrede načela zakonitosti - kaže ministrica.

Prema njezinim riječima, Ustavni sud je u više odluka utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o zaraznim bolestima i Zakona o javnom okupljanju, na temelju kojih su u prošloj Vladi donesene uredbe koje su bile temelj za navedeni prekršajni postupak.

U koroni vam je istekla osobna? Evo do kad morate izraditi novu nakon što objave kraj epidemije
U koroni vam je istekla osobna? Evo do kad morate izraditi novu nakon što objave kraj epidemije

Ukupni iznos kazni je oko 5,7 milijuna eura

U analiziranom razdoblju od 7. ožujka 2020. do 30. svibnja 2022. pokrenuto je više od 62.000 prekršajnih postupaka u Sloveniji, a ukupan iznos izrečenih kazni je oko 5,7 milijuna eura. Oko 30 posto tih kazni u ukupnom iznosu dobrovoljno je plaćeno ili naplaćeno, a oko 70 posto još je neplaćeno ili u oporavku. Nacrt zakona predviđa obustavu svih tekućih prekršajnih postupaka i postupaka u vezi s radom za opću korist te obustavu postupaka u vezi s izvršenjem alternativne kazne zatvora, kao i obustavu postupaka za naplatu novčanih kazni i troškova prekršaja. Predviđen je i potpuni povrat novčanih kazni, troškova prekršajnog postupka i troškova prisilne naplate te oduzete imovinske koristi.

 Predviđeno je i saniranje pravnih posljedica prekršaja obuhvaćenih zakonom, odnosno automatsko brisanje podataka iz evidencija tijela za prekršaje i evidencija pravomoćnih sudskih odluka, a u razdoblju od stupanja na snagu zakona do stvarnog brisanja podataka, ti se podaci neće unositi u potvrde o izdavanju iz prekršajne evidencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa