Obavijesti

News

Komentari 1

'Novi prijedlog Zakona štetan za djecu, prosvjedovat ćemo'

'Novi prijedlog Zakona štetan za djecu, prosvjedovat ćemo'

Sindikati i udruge zaposlenih u predškolskom obrazovanju poručili su u petak da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju štetan za djecu i zaposlene

VIDEO

Te su najavili da će, ako se prihvati u predloženom obliku, ispred Sabora održati prosvjed.

Kritiku Prijedlogu Zakona uputili su zajednički udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te brojne strukovne udruge.

Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin kazala je da su se ujedinili u cilju zaustavljanja loše zakonske izmjene.

"Izmjene koje su štetne za svako dijete u Hrvatskoj. Štetnih posljedica donošenja ovakvog zakona i ukidanja državnog pedagoškog standarda svjesni su i roditelji. Oni su nas podržali pokretanjem peticije koja je u samo tri dana skupila iznad 18.000 potpisa", naglasila je Turković Gulin.

Postigli dogovor: Plaća radnika u riječkim dječjim vrtićima raste za 10 posto, štrajka neće biti
Postigli dogovor: Plaća radnika u riječkim dječjim vrtićima raste za 10 posto, štrajka neće biti

Smatra da su roditelji tim potezom iskazali svoje nezadovoljstvo izmjenama zakona te ukidanju pedagoškog standarda kažu "ne".

"Posebno nas raduje podrška akademske zajednice, 22 znanstvenika jučer je uputilo otvoreno pismo Vladi i Saboru u kojem podržavaju naše zahtjeve koji su temeljeni na znanosti", izvijestila je Turković Gulin.

Navodi da veliki broj nezadovoljnih upućuje na veliku štetnost takvih izmjena zakona.

"Ukidanje državnog pedagoškog standarda nećemo dopustiti, on je okvir kojim djeci jamčimo zaštitu prava u vrtićima. Bude li potrebno ta ćemo prava braniti na sve legitimne načine. Svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na jednako dostupan, siguran i kvalitetan vrtić, i to mu država mora osigurati na način da promišlja strategije razvoja, da ulaže sredstva i donosi zakone koji neće biti na štetu djeteta", rekla je Turković Gulin.

Predsjednica SOMK-a Božića Žilić istaknula je da predlagatelj zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uvažilo prijedloge stručnjaka i akademske zajednice.

"Ovo je četvrti prijedlog izmjena zakona koji nije podržala radna skupina koja je na njemu radila, što smatramo nedopustivim. Izmjene su kozmetičke prirode, kratkoročne i ne rješavaju suštinska pitanja ove djelatnosti", ustvrdila je Žilić.

Dodaje da je Ministarstvo imalo dovoljno vremena poslušati mišljenje struke, ali da postupaju po unaprijed uhodanom obrascu i dosadašnjoj praksi koju je nazvala "mi radimo svoje, a vi nam ne možete ništa".

"To što je EU Parlament pozvao članice da poboljšaju kvalitetu i omoguće obuhvat što više djece u dječji vrtić koji bi trebao biti do 95 posto, predlagatelj zakona, Ministarstvo znanosti predložio je izmjene koje dižu kvantitetu i narušavaju kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja", ocijenila je Žilić.

Pisali su ministru Fuchsu: Nezadovoljni su odlukom da se u vrtiće upisuje veći broj djece
Pisali su ministru Fuchsu: Nezadovoljni su odlukom da se u vrtiće upisuje veći broj djece

Objasnila je da je državni pedagoški standard njihov suštinski dokument u kojem se određuju mjerila za broj djece u skupini, namjena i vrsta trajanja programa, materijalni i financijski uvjeti te programi za djecu s poteškoćama u razvoju i darovitu djecu.

"Naprosto ne može biti prihvatljivo da državi, Vladi, ministarstvima su puna usta demografskih mjera i pronatalitetne politike, a kada gledamo djela mogla bih reći vrlo malo ili gotovo ništa", smatra Žilić.

Predsjednica SOOH-a Nada Šoprek upozorila je da su uvjeti rada u predškolskim ustanovama već dulje vrijeme alarmantni, te da će prihvaćanjem izmjena zakona biti još gore.

"Umjesto da se unaprijedi kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u vrtićima, unazadit će se. Uz ovakve uvjete s većim obuhvatom djece radit ćemo po još većim psihofizičkim opterećenjem, tada će vrtići postati 'čuvališta'. Postojeću kvalitetu neće biti moguće zadržati, a da ne govorimo o sigurnosti djece u takvim uvjetima", smatra Šoprek.

Izvijestili su da ne znaju kada će izmjene zakona biti u Saboru, ali naglašavaju da će biti spremni.

Najavili su da će mogući prosvjed biti na Markovu trgu, te da razmišljaju hoće li ga održati istovremeno i na drugim mjestima u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca