Obavijesti

News

Komentari 3

Novi prosvjed povremenih prijevoznika u osam gradova

Novi prosvjed povremenih prijevoznika u osam  gradova
1

Na razini EU  prosvjed je nazvan "Honk for hope", a najavljuje se da će u većini država EU-a na ulicu izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu

VIDEO

Hrvatska Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) uz podršku Udruge Glas poduzetnika, danas u pet do 12 sudjeluje u paneuropskom prosvjedu koji će se u Hrvatskoj održati u osam gradova, s ciljem upozoravanja na teško stanje povremenih prijevoznika.  

Na razini EU  prosvjed je nazvan "Honk for hope", a najavljuje se da će u većini država EU-a na ulicu izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu.

Inicijativa PPP trenutačno okuplja više od 200 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1.000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija su radna mjesta  ugrožena, kaže se u priopćenju Glasa poduzetnika. 

Zaštiti se u javnom prijevozu na 10 načina od moguće zaraze
Zaštiti se u javnom prijevozu na 10 načina od moguće zaraze

Povremeni prijevoznici i Glas poduzetnika traže dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, osiguranje sredstava pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije, žurno odobravanje sredstava za likvidnost, te produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće. 

Koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam Udruge Glas poduzetnika Marko Slišković istaknuo je da je organiziran prosvjed u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Smatra da povremeni prijevoznici nisu ravnopravni sa kolegama iz razvijenih država EU-a.

- Sve zemlje članice već su odavno  zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći. Mi nismo dobili ništa od toga. Ne možemo se boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji - istaknuo je Slišković dodavši da ih podržava resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture no da  bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja njihovog problema.

Udruga cestovnih prijevoznika pozdravlja nove mjere zaštite
Udruga cestovnih prijevoznika pozdravlja nove mjere zaštite

- Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima - naglasio je Slišković. 

U priopćenju se navodi i da će, ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i Udruga Glas poduzetnika nastaviti organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović