Obavijesti

News

Komentari 208

Linićev novi proračun: Čak 2,3 milijarde kuna manje za plaće!

Linićev novi proračun: Čak 2,3 milijarde kuna manje za plaće!
7

Ministar financija smatra da je bitka za jači BDP, za jače gospodarstvo, okosnica koja može opravdati daljnju štednju: ' Dakle razvoj, plus financijska konsolidacija'

VIDEO

Ja za sada neću davati uvodno izlaganje, ali molim ministra financija Slavka Linića - započeo je premijer Zoran Milanović sjednicu Vlade, a ministar Linić optimistično je krenuo s izlaganjem prijedloga proračuna. Rekao je da se u 2012. godini očekuje realno smanjenje BDP-a od 1,1 posto. 

- Zadnji kvartal pokazuje znakove poboljšanja, negativnije trendove očekujemo da ćemo ublažiti i 'ubiti'. Taj procijenjeni BDP je i okosnica proračuna za 2013. Očito da politika samo štednje Vladi ne bi uspjela ukoliko ne bi pokazali da je bitka za gospodarski rast paralelni proces koji Vlada mora poduzeti. Rast proizvodnje, rast zaposlenih očekujemo u 2013. te smo išli ambiciozno s gospodarskim rastom. Ako krenemo snažnije i u javne i u privatne investicije to je onda i realno očekivati.  Iduća je godina, godina ulaska u EU i očekujemo da se u šest mjeseci gospodarstvo može pripremiti - rekao je Linić. 

Cijeli proračun možete vidjeti OVDJE.

Ministar financija je dodao da je bitka za jači BDP, za jače gospodarstvo okosnica koja može opravdati daljnju štednju. 

- Dakle razvoj, plus financijska konsolidacija - naglasio je Linić. 

Prihodi 113,7 mlrd kuna - veći za 4,7 mlrd

Ukupan prihod državnog proračuna planiran za 2013. godinu je 113, 7 milijardi kuna što je 4, 7 milijarde više nego što će se skupiti ove godine. Najveći rast prihoda Linić planira na prihodu od PDV-a, 43, 4 milijarde kune, što je za tri milijarde više nego ove godine. 

Rashodi 124,5 mlrd kuna - veći za 4,2 mlrd 

Rashodi će biti 124,5 milijardi kuna što je gotovo 5,7 milijardi kuna više od prijedloga proračuna s kojim je ova Vlada započela godinu. Prošli je tjedan prvi proračun rebalansiran pa su rashodi skočili na 120 milijardi kuna. U odnosu na rebalans, rashodi proračuna u 2013. godini bit će 4,2 milijarde kuna veći od ovogodišnjih. 

Najveći rez na plaćama

Najveće smanjenje troškova predviđa se na plaćama, 2,3 milijarde kuna manje u odnosu na rebalansirani prijedlog proračuna, pa proizlazi da je ministar financija Slavko Linić ispunio najavu da će prijedlogom proračuna za 2013. godinu od plaća uzeti dio koji je morao dodati rebalansom. 

Deficit 10,9 mlrd kuna - veći za gotovo milijardu kuna

Godišnji se prihodi proračuna očekuju od 113,7 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna više od prvog ovogodišnjeg proračunskog plana, a 3,4 milijarde jače od rebalansiranog proračuna. Fiskalni se deficit u idućoj godini planira na 10,9 milijardi kuna, što je približno milijardu kuna više nego ove godine, a u postotku iznosi 3,1 posto BDP-a.

Ukupni rashodi državnog proračuna planiraju se u visini od 124, 5 milijardi kuna. Očekuje se porast kamata, uključujući trošak duga brodogradnje što je 2 milijarde kuna, doprinos Hrvatske proračunu EU od 1, 7 milijarde kuna te subvencije brodogradnje od 900 milijuna kuna. No, ministar Linić ima rješenje u privatizaciji. 

Linić: Nema novih nameta, privatizacijom ćemo smanjiti javni dug

- Ako budemo imali veću privatizaciju i stavimo sve što država ima u funkciju onda ćemo imati daleko veće prihode koji će ići samo u vraćanje dugova. Privatizacija nam je potrebna da smanjimo javni dug zbog našeg imidža, ali i zbog kamata koje su ogromne. Tek 2014 očekujemo moguće spuštanje duga.Samo rezanje rashoda koji su bitni za standard građana je ugroženo javnim dugom i kamatama - rekao je Linić i zaključio da ova Vlada s ovim proračunom nastavlja s financijskom konsolidacijom te da se neće trošiti više nego što imamo. No, naglasio je da više nema ni novih nameta.

Premijer : Bit će teško i kad su u pitanju plaće

Premijer je dodao da će 2013. godina biti godina štednje.  

- Kad kažem da nam skoro cijeli deficit otpada na dug, to smo znali, mi se tome moramo prilagođavati. U državama u kojima često pada kiša nastale su neke od najrazvijenih civilizacija. U Nizozemskoj stalno pada kiša. Moramo uzeti to kao otegnutu okolnost i prilagoditi se. Bit će teško i kad su u pitanju plaće - rekao je Milanović i rekao je kako je ovo kraj početka. 

'Pokažimo investitorima da smo ozbiljna država u kojoj se ozbiljno radi'

- Pokazujemo da smo ozbiljna država i da kontroliramo financije, ali 2013. moramo pokazati i tim investitorima da je ovo ozbiljna država u kojoj se ozbiljno radi - zaključio je Milanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...