News

Komentari 24

'Novi sojevi su prijetnja zbog koje oklijevamo s popuštanjem'

'Novi sojevi su prijetnja zbog koje oklijevamo s popuštanjem'

Ja sam presretan otkad smo dobili cjepiva. Mjerama koje smo imali dosad usporavamo širenje, a cijepljenjem možemo zaustaviti širenje bolesti, rekao je epidemiolog Kolarić

Imamo dvije stvari koje treba uzeti u obzir. Prvo je da imamo zaista poboljšanje epidemiološke situacije. Imamo incidenciju ispod 300 na sto tisuća stanovnika. Imamo manji broj ljudi na respiratoru i manje umrlih. To pokazuje da mjere ipak donose rezultate, rekao je epidemiolog Branko Kolarić za N1 i dodao da već imamo svojevrsno popuštanje mjera.

- Učenicima od 1. do 4. razreda te maturantima su dopušteni socijalni kontakti. Ono oko čega se trebamo brinuti su novi sojevi virusa, a moramo voditi računa da zadržimo ovako dobru epidemiološku situaciju - kaže i dodaje da ne zna za dokument u kojem se navodi kad bi se što popuštalo.

- Važno je svaku intervenciju koja se radi, gledati efekt na epidemiološku situaciju. Bilo bi logično prvo otvoriti vani, pa onda dva tjedna gledati kako se razvija situacija - rekao je i dodao da su novi sojevi nekakva prijetnja zbog koje više oklijevamo s popuštanjem.

- Imamo novu varijablu u cijeloj epidemiološkoj situaciju, a to je cijepljenje. Novi sojevi su ono zbog čega opreznije gledamo na popuštanje. Sreća je što te mutacije nisu tako značajne pa očekujemo da će ovo cjepivo biti dovoljno za te nove sojeve - kaže Kolarić.

Dodaje da će morati jedno vrijeme, dok god traje epidemija gledati kolika je kolektivna procijepljenost u svakom domu te da je dostupnost cjepiva glavni ograničavajući faktor.

- Sada ćemo kroz sljedeća dva tjedna procijepiti domove za starije. A za opću populaciju, odnosno starije osobe trebat ćemo puno više vremena - rekao je. 

- Ja sam presretan otkad smo dobili cjepiva. Mjerama koje smo imali dosad usporavamo širenje, a cijepljenjem možemo zaustaviti širenje bolesti - dodao je.

Najčitaniji članci