News

Komentari 6

Novi toplinski val udara, ali bit će kraći i najvjerojatnije slabiji

Novi toplinski val udara, ali bit će kraći i najvjerojatnije slabiji

Ovaj val bit će malo kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije malo slabiji, kaže Izidor Pelajić i naglašava da je proši toplinski val počeo nakon hladnog proljeća

Meteorolog Izidor Pelajić rekao je za HTV-ov Studio 4 kako se novi toplinskiv al očituje visokim dnevnim temperaturama, a na obali su problem tople noći s temperaturama koje se ne spuštaju ispod 20, a negdje ni ispod 25 Celzija.

- Ovaj val bit će malo kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije malo slabiji, rekao je Pelajić koji je naglasio kako je prošli val počeo nakon hladnog proljeća.

Prošli toplinski val pratile su visoke vrijednosti UV indeksa i velike količine pijeska iz sjeverne Afrike.

- Za sada imamo malo prozirniju atmosferu, moguće je da se poveća ta mutnoća u idućim danima koji će biti stabilni, do četvrtka, recimo, ali ne tako velike količine - rekao je Pelajić.

Komentirao je i prošlotjedni tornado u Češkoj te istaknuo da nisu toliko česti u Europi, ali ne i nezabilježeni.

- U Europi se također događaju tornada. Nekoliko tisuća tornada zabilježeno je u desetak godina otkada se detaljnije prate pojave takvih iznimnih vremenskih prilika - rekao je Pelajić koji je dodao da nema sumnje kako su klimatske promjene stvarne. Naglasio je da će oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

- Nije klimatska promjena samo vrućina tijekom ljeta, koje inače treba biti vruće, i to ljudi očekuju, uostalom - rekao je Pelajić.

Najčitaniji članci