Obavijesti

News

Komentari 2

'Novi Zakon će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze'

'Novi Zakon će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze'

Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona koji je u izradi i na kojem radi Radna skupina koju čine stručnjaci iz redova profesora te stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra, pojasnili su iz MMPI-a

Ministarstvo mora (MMPI) u srijedu je reagiralo na izjave udruge Pokret otoka o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, istaknuvši da novi Zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, već će jasnije definirati koncesijske postupke i obveze.

"Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama još je u izradi, ali možemo potvrditi kako se ni u kojem slučaju ne može govoriti o tome kako će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu", priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

'Sreća da se Pelješki most radio prije krize jer bi danas koštao vjerojatno preko 5 milijardi kn'
'Sreća da se Pelješki most radio prije krize jer bi danas koštao vjerojatno preko 5 milijardi kn'

Ističu kako je situacija upravo suprotna, jer bi Zakon koji se priprema, u odnosu na postojeći zakon koji uređuje pomorsko dobro, trebao jasnije i detaljnije propisati postupke i obveze koje imaju davatelji koncesije, koncesionari, kao i posljedice za koncesionare koji krše obveze iz koncesije.

Također će se obvezati sve jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi pomorsko dobro, da ga štite i unaprjeđuju, kroz planove uređuju vrste plaža u skladu sa svojim potrebama te pomorskim dobrom upravljaju na transparentan način.

Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona koji je u izradi i na kojem radi Radna skupina koju čine stručnjaci iz redova profesora te stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra, pojasnili su iz MMPI-a.

"Uz to, stručne službe Ministarstva, odnosno državni tajnik Josip Bilaver su u više navrata bili u kontaktu s predstavnicom Pokreta otoka te je zatraženo i dobiveno njihovo mišljenje, koje će zasigurno biti od koristi prilikom oblikovanja teksta Nacrta prijedloga Zakona", istaknuli su.

Butković: Pelješki most se uskoro otvara, sve ide po planu
Butković: Pelješki most se uskoro otvara, sve ide po planu

Iz Ministarstva su se zahvalili svim dosad pristiglim komentarima te su izrazili uvjerenje kako će uz njihov doprinos pripremiti kvalitetan Zakon koji će zaštiti pomorsko dobro, jedan od najvrjednijih prirodnih resursa Hrvatske.

Nakon što bude završen i sam tekst, bit će objavljen na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanje s javnošću, gdje će svi zainteresirani imati priliku dati svoje komentare i tako doprinijeti izradi samoga Zakona.

Iz udruge Pokret otoka ustvrdili su jučer da se prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže, te su poslali otvoreno pismo Vladi.