Obavijesti

News

Komentari 133

Novi život fra Šime: 'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'

Novi život fra Šime:  'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'
9

Bivšu prijateljicu, bankaricu Jasminu Bilonić, koja ga je poticala da pri prodaji crkvenog zemljišta, sad naziva prevaranticom. Dane provodi u samostanu, održava obiteljski maslinik, njeguje roditelje...

VIDEO

Osjećam se baš super! Hvala Bogu, živ sam i zdrav te svaki dan u miru u samostanu s franjevcima. Radim što gvardijan zatraži, odem po kruh ako treba, a kad sam slobodan, brinem o starim roditeljima. Vozim ih liječniku i obavim sve što je potrebno.
Kad završim, radim u obiteljskome masliniku. Podižem masline i bajame, kosim travu, obrađujem, šišam grane, gnojim, zalijevam... Sve sam, rekao nam je fra Šime Nimac (40), kojeg smo zatekli na radu u polju.

Bio je sam u masliniku do kojeg vodi makadamski put blizu Lišana Ostrovičkih. Čim nas je opazio, krenuo nas je otjerati iz polja, mašući nam da ne ulazimo u posjed, a onda objasnio:

- Prema crkvenom dekretu uprave Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, zabranjeno mi je razgovarati s novinarima, a ne smijem spominjati ni ime nadbiskupa Barišića.

Onako usput, pitamo ga nije li taj maslinik trebao biti pod ovrhom. Nije odolio.

- Maslinik pripada mojem ocu i majci, a ne meni, a jedan dio je državno zemljište koje je pod koncesijom na 50 godina - doviknuo nam je preplanuo mlađahni fratar u civilnoj odjeći i dobroj formi, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi za 9,8 milijuna kuna.

Fra Šime svu krivnju prebacio na bankaricu: 'Prevarila me...'
Fra Šime svu krivnju prebacio na bankaricu: 'Prevarila me...'

Županijski sud u Zadru, naime, ukinuo je rješenje o ovrsi maslinika fra Šime Nimca u Lišanima Ostrovičkim koje je u svibnju 2015. godine donio Općinski sud u Zadru, odnosno Stalna služba u Benkovcu. Ovrhu nad maslinikom tražila je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode kako bi nadoknadila dio gubitka nakon što je fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište.

Na kraju on dobio 93.000 kn

No sud u Zadru odredio je da župa zapravo mora fra Nimcu platiti 93.000 kuna za troškove postupka. Masline, pašnjaci i druge parcele nisu mogle ni biti ovršene jer fra Šime Nimac nije njihov vlasnik.

Pitamo ga i za Jasminu Bilonić, njegovu nekadašnju prijateljicu, bankaricu koja je zbog poticanja i savjetovanja fra Šime nepravomoćno osuđena na 21 mjesec zatvora. Na njezinu računu, podsjetimo, pronađeno je 2,3 milijuna kuna koji su blokirani. Ona je tvrdila da su njegovi, baš kao i jahta “Lucky me”.

- Prevarantica. Pa po drugi put je pokušala ukrasti isti novac, prijavljena je - kaže bez prizvuka simpatije u glasu. Atraktivna bankarica, koja je na suđenja dolazila dotjerana u skupocjene “krpice”, “smotala” je pet godina mlađeg bankara da joj isplati dio blokiranog novca iz “slučaja Nimac”, i to unatoč sudskoj zabrani da se novac dira. Prijavljena je početkom ovoga mjeseca, šest godina od događaja s fra Šimom Nimcem, kao i 43-godišnji bankar. Njega se sumnjiči da je 2014. godine s fatalnom bankaricom sastavio novi ugovor temeljem kojeg su se nastavile isplate kamata kontra sudske odluke.

Nestane, pa se pojavi

- Od 2013. do 2016. godine, unatoč rješenju suda, odobrio je 47-godišnjakinji (Jasmini Bilonić, op.a.) gotovinske isplate kamata u iznosu od 347 tisuća kuna. U svezi kaznenih djela neizvršavanje sudske odluke i krivotvorenje službene ili poslovne isprave na strani 43-godišnjaka, te poticanje u svezi kaznenog djela neizvršavanje sudske odluke na strani 47-godišnjakinje (Bilonić, op.a.), nadležnom državnom odvjetništvu podnijeto je posebno izvješće - kažu u splitskoj policiji.

'Bankarica je uplatila novac za brod, povezao nas je fra Šime'
'Bankarica je uplatila novac za brod, povezao nas je fra Šime'

Lani je uzbunila sud nakon što se preselila iz Splita u Zagreb pa su joj tražili službeno prijavljenu adresu kako bi joj uručili poziv. Neko vrijeme nitko nije znao gdje je, pa ni njezin odvjetnik. Ipak se pokazalo da je službeno evidentirala novu adresu u Zagrebu, u koji se preselila zbog kćerina studiranja. Time je izbjegla probleme zato što je nad njom još u tijeku bio kazneni postupak.
Jahta “Lucky me” iz kaznenog postupka, za koju je Bilonić na sudu tvrdila da pripada svećeniku, trebala je biti blokirana.

Župa je prodala auto da nadokandi dio gubitka

Umjesto u blokadi, na moru

Međutim, fotografija jahte osvanula je na društvenim mrežama pokraj lijepe djevojke u bikiniju, i to lani u srpnju.

U splitskom Županijskom sudu pokušali smo provjeriti imaju li informacije vezano za korištenje jahte “Lucky me”, no sudac Slavko Lozina, koji je krajem studenog 2014. godine osudio fra Šimu na dvije godine, a “njegovu” bankaricu na godinu i devet mjeseci zatvora, o tome ne zna ništa.

- Sva imovina, novčana sredstva, pa i jahta su blokirani odlukom sudskog vijeća na zahtjev Državnog odvjetništva tijekom postupka i tu se ništa nije promijenilo - potvrdio nam je sudac Lozina dodajući kako luksuzna jahta nikako ne bi smjela biti u prometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa