Obavijesti

News

Komentari 24

'Novim zakonom ćemo poticati ulaganja u 'kućne' elektrane'

'Novim zakonom ćemo poticati ulaganja u  'kućne' elektrane'
6

Novim zakonom napravit ćemo značajniji iskorak i prema 'kućnim' elektranama i znatnom olakšavanju građanima da se odluče na taj potez, rekao je ministar Tomislav Ćorić na skupu u Solarisu

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u petak je najavio kako će uskoro u proceduru prijedlog novog zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE), kojim bi se uz ostalo olakšala procedura dobivanja dozvola za takve projekte. 

Novim zakonom napravit ćemo značajniji iskorak i prema 'kućnim' elektranama i znatnom olakšavanju građanima da se odluče na taj potez. U suradnji s Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ići ćemo već ove i početkom iduće godine na stimuliranje građana za postavljanje mikrosolara na krovovima obiteljskih kuća. To je ideja našeg ministarstva - da građane stimuliramo kako bi ulagali u vlastitu proizvodnju električne energije, rekao je Ćorić u Solarisu na znanstveno-stručnom skupu "Dani dobrog vjetra", kojega organizira gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske. 

Ministar smatra da Hrvatska može do 2030. godine 33 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih izvora, kako je i propisala Europska unija.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta podsjetio je kako u Šibeniku i okolici već postoji pet vjetro parkova, u gradu je i studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nedaleko Šibenika je 1895. godine puštena u pogon prva europska i druga najstarija svjetska hidroelektrana, a danas se kroz studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pripremaju nove generacije za suvremenu energetiku. Uz to, šibensko je područje bogato je potencijalom vjetra kao izvora energije, ističu organizatori koji su stoga i odabrali Solaris odnosno Šibenik za domaćina skupa "Dani dobrog vjetra".

Iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska napominju kako su neke od tema skupa potencijal vjetra u Hrvatskoj i regiji, modernizacija elektroenergetskog sustava i kako vjetroelektrane mogu pomoći elektroenergetskoj mreži, a s obzirom na tržišne cijene i modele poticaja i o budućnost vjetra u usporedbi s drugim tehnologijama.

Cilj skupa je, ističu organizatori, upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a