Obavijesti

News

Komentari 320

Novinar 24sata o slučaju iz Zambije: 'Roditelji su htjeli da dijete ima bolje uvjete za život'

Novinar 24sata o slučaju iz Zambije: 'Roditelji su htjeli da dijete ima bolje uvjete za život'

Ni sud, ni odvjetnici ni policija, nijedna relevantna institucija koja im se trebala obratiti. Nitko ih nije kontaktirao. Bar oni tako kažu, kazao je Mahmutović za roditelje koji su dali dijete na posvajanje

VIDEO

Upoznao sam jedan biološki par koji je dao djecu na posvajanje. Nisam ih fizički upoznao, ali komunicirali smo telefonski, pisanim putem, videopozivom - u više navrata. Verificirao sam njihov identitet na svaki mogući zamislivi način, rekao je u razgovoru za RTL Direkt novinar 24sata, Denis Mahmutović.

On je od prvog dana pratio slučaj Hrvata u Zambiji koji su htjeli posvojiti djecu. U međuvremenu je kontaktirao i s roditeljima djece za koje je ustvrdio da im se nitko od vlasti iz Zambije nije javio.

- Ni sud, ni odvjetnici ni policija, nijedna relevantna institucija koja im se trebala obratiti. Nitko ih nije kontaktirao. Bar oni tako kažu - kazao je Mahmutović.

Istaknuo je kako su u više navrata ponovili da su dijete dali na posvajanje svojevoljno nakon dugog razmišljanja jer je u Kongu situacija katastrofalna.

'Želim da djeca u Petrinji dobiju sigurno mjesto za igranje...'
'Želim da djeca u Petrinji dobiju sigurno mjesto za igranje...'

- Siromašni su, nemaju elementarne uvjete za život. Za vrijeme jednog videopoziva, majka je držala ručnu bateriju iznad oca da mu mogu vidjeti lice dok priča sa mnom. Najveća mogućnost koju su mogli pružiti tom djetetu, prema njihovim riječima, je bila da ga daju na posvajanje. da ima bolju šansu za život. Znaju da im je dijete u Zambiji i to je to - objasnio je.

 Vidio je njihove osobne dokumente i dokumente djevojčice - od rodnog lista do dokumentacije koja se sastoji od rješenja o posvajanju.  

- U njemu piše, između ostalog, da je preliminarnu istragu obavio ovlašteni socijalni službenik. Navode se cijeli nizovi zakona, članaka i stavaka iz kongoanskog zakonodavstva. Iz njih proizlazi, zaključkom državnog odvjetnika, da su Hrvati - jedan dio je i pisani pristanak bioloških roditelja da daju djecu na usvajanje. Također, naveden je taksativno cijeli niz dokumenata koje su morali isporučiti posvojitelji iz Hrvatske. IZ njih proizlazi da se prema kongoanskom zakonodavstvu koje je međunarodno ratificirano da se posvajanja mogu omogućiti, ako je to u interesu posvojenog djeteta i ako su svi uvjeti zadovoljeni  -  rekao je Mahmutović.

Cijelu priču roditelja možete pročitati ekskluzivno na 24sata.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 320
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.