Obavijesti

News

Komentari 50

Novinara izrezali na komade, ogulili lice i odrezali genitalije

Novinara izrezali na komade, ogulili lice i odrezali genitalije
5

Nakon potrage u dvorištu saudijske ambasade pronašli su dijelove ubijenog novinara Jamala Khashoggija. On je nestao 2. listopada nakon što je ušao u konzulat u Istanbulu

VIDEO

Nakon što je utvrđeno da je Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u srijedu su se pojavile fotografije njegova raskomadana tijela.

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi, highlighted in a red circle by the source, as he arrives at Saudi Arabia

Novinar i kolumnist The Washington Posta Jamal Khashoggi nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je išao kako bi izvadio dokument za vjenčanje. Nakon istrage potvrđeno je da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, ali i da je u trenutku njegova boravka u konzulatu bilo i 15 saudijskih službenika koji su u Tursku došli i otišli posebnim letovima. Pretpostavlja se da su oni došli upravo kako bi ubili novinara. Nakon ubojstva je jedan od angažiranih službenika iz konzulata izašao u Khashoggijevoj odjeći kako bi pokušali zavarati javnost snimkom s nadzorne kamere na kojoj izgleda kao da je novinar sigurno napustio konzulat.

Iran: Rijad ne bi ubio novinara u Turskoj bez američke zaštite
Iran: Rijad ne bi ubio novinara u Turskoj bez američke zaštite

Nakon tjedana poricanja i tvrdnji da o slučaju ne znaju ništa, saudijske vlasti su prošlog vikenda objavile da je Khashoggi ubijen tijekom navodne svađe u konzulatu. Saudijci su turskoj policiji jučer dopustili da pretraže dvorište saudijskog konzulata u Istanbulu, kao i da započnu istragu. Prethodno su im službenici Saudijske Arabije zabranili istragu, kao i pregled bunara u dvorištu konzulata, za koji se sumnjalo da je mjesto na kojemu se nalazi tijelo novinara. Forenzičari su prije nekoliko dana pronašli dva kofera s osobnim stvarima ubijenog novinara u parkiranom automobilu koji pripada saudijskom konzulatu u Istanbulu. Saudijski tim istražitelja bio je prisutan uz turske istražitelje kad je automobil pretražen.

'Nakon ubojstva novinara izveli ste najgore zataškavanje ikad'
'Nakon ubojstva novinara izveli ste najgore zataškavanje ikad'

Khashoggi se lani iselio u SAD zbog straha od uhićenja nakon kritike nekih odluka Mohammeda bin Salmana i vojne intervencije Rijada u Jemenu. Iako je u posljednje vrijeme za Washington Post pisao tekstove u kojima kritizira vlasti u Rijadu, Khashoggi je isticao da je jednostavno zabrinut za sudbinu domovine kojom vlada Bin Salman (33).

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman možda bio dio operacije Khashoggijeva ubojstva.

U autu su pronašli računalo i dokumente ubijenog novinara?
U autu su pronašli računalo i dokumente ubijenog novinara?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s članovima obitelji ubijenog novinara i izrazio im sućut.

- Bit će učinjeno sve da bi se ubojstvo rasvijetlilo. Pratit ćemo sve što se događa oko ubojstva - poručio je Erdogan.

Erdogan prvi put razgovarao s bin Salmanom oko ubojstva 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu telefonski razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, prvi puta nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija, izvijestio je izvor iz ureda turskog predsjednika.

Tijekom razgovora na inicijativu princa prijestolonasljednika, kojeg turski tisak dovodi u vezu s ubojstvom, dvojica čelnika su razgovarala o zajedničkim naporima rasvjetljavanja svih aspekata ubojstva Jamala Khashoggija i mjerama koje treba poduzeti, rekao je taj izvor.

Turski šef države već je dvaput o slučaju Khashoggi razgovarao s kraljem Salmanom.

"Naša je zemlja odlučna ne dopustiti da se taj zločin gurne pod tepih, i ne dopustiti nikome, od naručitelja do izvršitelja, da izmakne pravdi", rekao je u srijedu turski predsjednik.

Trump: Odgovornost je na prijestolonasljedniku 

Američki predsjednik Donald Trump, u dosad najsnažnijoj izjavi vezanoj uz ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je da prijestolonasljednik Mohamed bih Salman snosi konačnu odgovornost kao de facto čelnik Saudijske Arabije, za operaciju koja je dovela do smrti tog disidentskog novinara.

Govoreći za Wall Street Journal od utorka, Trump je kazao da želi vjerovati u prinčeve izjave da su niži dužnosnici krivi za ubojstvo Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu, ali je sugerirao da bi odgovornost mogla biti ipak na onima višima.

U intervjuu WSJ-u, Trump je rekao da je više puta pitao prijestolonasljednika o ubojstvu. "Moje prvo pitanje bilo je 'Jeste li znali išta u smislu planiranja'?, a princ mu je, kako kaže, rekao da nije.

Potom ga je predsjednik pitao: "Gdje je sve počelo?", a saudijski mu je princ rekao da je počelo na nižim razinama.

Upitan vjeruje li u te izjave, Trump je odgovorio: "Želim vjerovati. Zaista im želim vjerovati".

Trump je rekao kako je uvjeren da kralj Salman nije unaprijed imao saznanja o tom incidentu.

Ranije u utorak, Trump je novinarima rekao da su saudijske vlasti inscenirale "najgore zataškavanje ikad" u slučaju ubojstva Khashoggija ovoga mjeseca.

Ubojstvo nazvao gnusnim zločinom

Mohamed bin Salman nazvao je u srijedu "gnusnim zločinom" ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Turskoj, istaknuvši da Rijad surađuje s Ankarom i da će "pravda pobijediti", javljaju agencije.

U govoru na međunarodnoj konferenciji o ulaganjima u Rijadu, prvom javnom istupu nakon nestanka Khashoggija 2. listopada, prvi čovjek Saudijske Arabije ocijenio je da neće biti "prekida veza s Turskom", prenosi agencija France Presse. 

"Oni koji su odgovorni za taj zločin moraju odgovarati (...) i na kraju će pravda pobijediti", rekao je prijestolonasljednik.

Nešto ranije je iz ureda turskog predsjednika priopćeno da su predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Mohamed bin Salman u srijedu razgovarali o "zajedničkim naporima" na rasvjetljavanju ubojstva Jamala Khashoggija, novinara koji je bio kritičan prema saudijskom prijestolonasljedniku i pisao je, među ostalim, za američki list Washington Post.

Saudijska Arabija je isprva tvrdila da je Khashoggi izašao iz konzulata kamo je bio došao radi obavljanja formalnosti u vezi planiranog vjenčanja s turskom državljankom.

No nakon pritiska međunarodne zajednice monarhija je u subotu priznala da je umro u konzulatu nakon "tučnjave".

Mohamed bin Salman je rekao da mnogi žele iskoristiti ovaj slučaj kako bi "unijeli razdor između Saudijske Arabije i Turske", prenosi agencija dpa.

"Želim uputiti poruku: neće im to uspjeti sve dok je Salman saudijski kralj, Mohamed bin Salman prijestolonasljednik u Saudijskoj Arabiji a turski predsjednik Erdogan", rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa