Obavijesti

News

Komentari 6

Novinarka u borbi s rakom: 'To je period kada trebate podršku'

Novinarka u borbi s rakom: 'To je period kada trebate podršku'

Novinarka Ivana Kalogjera gostuje u studiju 24sata kako bi pričala o web stranici "Nismo same" koju je pokrenula kako bi pomogla ženama koje se bore s rakom jer je isto i sama prošla...

VIDEO

Novinarka i majka troje djece Ivana Kalogjera je pokrenula stranicu "Nismo same" koja pomaže ženama oboljelim od raka da lakše prebrode težak period bolesti. Kako se i sama Ivana prije dvije godine borila s rakom dojke jako dobro zna s kakvim se sve problemima susreću žene s tom bolesti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Imala sam sreću da sam se godinama kontrolirala kod istog liječnika. Mnoge žene se često pronađu u potpuno nepoznatoj situaciji. Podignu nalaz i vide da boluju od neke maligne bolesti. Treba pronaći drugi način da se to pacijentima saopći - kaže Ivana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Udruga Sve za nju, tamo sam odlučila potražiti psihološku pomoć i moram zahvaliti osoblju na pomoći i podršci. Nikad nisam stavljala periku, ponosno sam hodala. Treba psihološku pomoć uvesti kao obaveznu - dodaje.

- Teško mi je bilo kad sam došla kući tu večer, sjela sam s djecom i rekla sam im da imam rak i da sam se odlučila odstraniti obje dojke. Taj njihov način i podrška me totalno digla jer moja kćer koja je imala tad 15 godina rekla "Okej, odstranit ćeš dojke i bit će dobro" i mlađi sin mi je bio velika podrška. Kao i prijatelji... - dodala je Ivana.

- Kad me prijateljica zamolila da napišem dnevnik svoje bolesti, bilo mi je teško i nisam znala kako to ljudima prenijeti. Ali mislim da je i meni to puno pomoglo. Ne znam se drugačije boriti nego perom - rekla je.

- Mnoge žene su mi se javljale da su kroz moju snagu i same imale podršku. Pozivam sve žene da napišu svoju priču i pošalju - dodaje Ivana.

Stranica "Nismo same" je zamišljena kao podrška oboljelima, ali i njihovim obiteljima i prijateljima, a osim ispovijesti koje se mogu pročitati, "Nismo same" se pomalo puni savjetima i informacijama koje im mogu pomoći da lakše prebrode težak period bolesti. Koji su novi lijekovi, kakve su metode liječenja, kako se lakše probiti kroz sustav, gdje kupiti zdravu hranu samo su neki od odgovora koje Ivana nudi na svojoj stranici, na kojoj je nekoliko žena već iznijelo svoje potresne, ali poučne životne priče.

- U svakom slučaju mislim da kroz portal i samu sebe jačam, htjela bih svoje iskustvo prenijeti i pomoći drugim ženama koje nemaju još tu snagu i mogućnost koju ja imam jer pero nekad može biti jako sredstvo - dodala je.

- Šesnaest puta sam išla na kemoterapiju i molila sam prijatelje da dođu po mene. Osjećate se jadno kad morate nakon terapije u javni prijevoz. Viđala sam žene koje su partneri ostavljali i nemaju nikoga, baš je to tužno za vidjeti - rekla je Ivana.

- I jake žene mogu imati loših trenutaka. Nemojte misliti da morate biti stalno jake, dozvoljeno je i rasplakati se i tražiti podršku i psihološku pomoć. Možete pisati i "Nismo same", mi ćemo biti tu za njih. I za muškarce, naravno - savjetuje Ivana.

- Portal je zamišljen da žene i muškarci mogu pronaći savjete i druge oboljele i njihove priče. Ja sam dolazila do informacija preko prijateljica. Jako puno vremena sam gubila na traženje odgovora. Bilo bi dobro da imamo neki referentni centar gdje bi žene dobile savjete i nekoga tko bi ih vodio cijelim putem - rekla je Ivana.

U sustavu postoji puno problema kojih sam postala svjesna tek nakon dijagnoze, a sada kada sam nakon dvije godine borbe uspjela izaći kao pobjednica odlučila sam pomoći svim ženama koje se nalaze u istoj situaciji - ispričala je Ivana Kalogjera.

- O karcinomu znamo uglavnom ono što pročitamo u medijima, ali problemi žena s tom bolešću nisu samo mučne terapije i neizvjesna situacija. Njihovi su problemi puno širi, one zbog bolesti ostaju bez posla, raspadaju im se brakovi... - kaže Ivana.

- To je period kroz koji vam treba podrška ljudi i teško je to prolaziti sam. Jako je važan socijalni kontakt, prijatelji, obitelj i svi oni koji su na neki način spremni pomoći i nadam se da će ova stranica biti velika podrška onima kojima je podrška potrebna - zaključuje Ivana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović