Obavijesti

News

Komentari 14

Novinarku Politkovskaju ubili su na Putinov rođendan: Kruže priče da mu je to bilo za poklon

Novinarku Politkovskaju  ubili su na Putinov rođendan: Kruže priče da mu je to bilo za poklon

Činjenica da je Politkovskaja ubijena upravo na Putinov rođendan je dala povod za špekulacije. Neki su vjerovali da su počinitelji ruskom predsjedniku htjeli time dati čudan "poklon".

VIDEO

Dogodilo se to jedne subote, kratko nakon 16 sati. Ana Politkovskaja je upravo autom stigla kući i iznosila je vrećice s namirnicama iz trgovine u svoj unajmljeni stan u središtu Moskve. Idućeg trenutka na 48-godišnjakinju je pucano u liftu - iz neposredne blizine. Jedan metak ju je pogodio u glavu i preminula je od ozljeda. Bio je to 7. listopad 2006. godine. To ubojstvo je potreslo Rusiju i podiglo veliku prašinu i u inozemstvu. 

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko dana nakon toga posjetio njemački Dresden, skupina demonstranata mu je dovikivala: "Ubojico!". 

'Za rođendan voli u šumi brati gljive. Daruju mu knjige, ali i alkohol. Od Kineza dobije tortu'
'Za rođendan voli u šumi brati gljive. Daruju mu knjige, ali i alkohol. Od Kineza dobije tortu'

Činjenica da je Politkovskaja ubijena upravo na Putinov rođendan je dala povod za špekulacije. Neki su vjerovali da su počinitelji ruskom predsjedniku htjeli time dati čudan "poklon". Stvarna veza s Putinovim rođendanom nikad nije utvrđena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Russian journalist Anna Politkovskaya

Ratna kroničarka i kritičarka Putina Ana Politkovskaja je rođena u New Yorku kao kćerka sovjetskog diplomatskog bračnog para iz Ukrajine. Studirala je novinarstvo u Moskvi, pisala za razne tiskane medije i krajem 1990-ih godina postala diljem zemlje poznata kao reporterka renomiranog lista "Novaja Gazeta". Njezina životna tema je bila drugi rat u separatističkoj ruskoj autonomnoj republici Čečeniji. 

Putin slavi svoj 70. rođendan: Izoliran i iracionalan, ovim je ratom uzdrmao i vlastiti sustav
Putin slavi svoj 70. rođendan: Izoliran i iracionalan, ovim je ratom uzdrmao i vlastiti sustav

Politkovskaja je često putovala na Sjeverni Kavkaz i pisala svoje nagrađene reportaže, između ostalog o ubojstvima, mučenjima i otmicama na obje strane. U svojim izvještajima je teretila i aktualnog čečenskog vođu Ramzana Kadirova. Politkovskaja je pisala knjige, npr. "U Putinovoj Rusiji" kojima je kritizirala šefa Kremlja i njegovu autoritarnu vladavinu. 

Ta novinarka se angažirala i kao aktivistica za ljudska prava: pomagala je kako čečenskim obiteljima, tako i majkama ubijenih ili nestalih ruskih vojnika. Taj angažman joj je donio brojne nagrade. 

Putin vraća svoju flotu jahti vrijednih 680 mil. $ u Rusiju: 'Kit ubojica' uočen kod Estonije
Putin vraća svoju flotu jahti vrijednih 680 mil. $ u Rusiju:   'Kit ubojica' uočen kod Estonije

Potraga za ubojicama i njihovim pomagačima je bila dugotrajna, iako su prvi osumnjičeni pronađeni relativno brzo. No bilo je potrebno više sudskih procesa i osam godina da ih se osudi. 

Uskoro je postalo jasno da tragovi počinitelja vode u Čečeniju. Prvi proces je počeo 2008. godine i okončan je nakon nekoliko mjeseci s oslobađajućom presudom - zbog nedostatka dokaza. Tada je bilo samo troje osumnjičenih: dvojica braće, Ibragim i Džebrail Mahmudov, te bivši policajac Sergej Hadžikurbanov

Putinovo najopasnije oružje: Podmornica Belgorod uništava na udaljenosti od 10.000 km
Putinovo najopasnije oružje: Podmornica Belgorod uništava na udaljenosti od 10.000 km

No, 2009. je slučaj ponovno vraćen pred sud. Nakon daljnjih istraga se povećao i krug osumnjičenih. Tamo 2011. je uhićen Rustam, brat Ibragima i Džebraila Mahmudova. U posebnom sudskom procesu je 2012. godine na 11 godina zatvora osuđen Dmitrij Pavljučenkov. Taj bivši moskovski policijski pukovnik je bio krunski svjedok u slučaju Politkovskaja. 

FILE PHOTO: EU Commision President Barroso and Russian Prime Minister Putin address reporters in Moscow

Priznao je da je uhodio novinarku i da je nabavio oružje s kojim je ubijena. Najvažniji  proces je trajao od siječnja do svibnja 2014. godine te je okončan s pet presuda. Stvarni ubojica Rustam Mahmudov je osuđen na doživotni zatvor. Njegova braća Džebrail i Ibragim su dobili 14, odnosno 12 godina u kažnjeničkom radnom logoru. I Sergej Hadžikurbanov je osuđen na 20 godina zatvora. 

Zna se na koga će Putin svaliti krivnju za neuspjehe, smjene u ruskoj vojsci: 'On više nije tu...'
Zna se na koga će Putin svaliti krivnju za neuspjehe, smjene u ruskoj vojsci: 'On više nije tu...'

Kao organizator ubojstva je na doživotni zatvor osuđen čečenski poslovni čovjek i kriminalac Lom-Ali Gajtukajev, rođak braće Mahmudov. Svi odbacuju krivnju za ubojstvo Politkovskaje.  "Novaja Gazeta" je tada pozdravila presude, ali ujedno i zahtijevala daljnje istrage o nalogodavcima. Sličan zahtjev su uputila i odrasla djeca ubijene novinarke: Ilja Politkovskij i Vera Politkovskaja

FILE PHOTO: Russian Navy Day celebrations in Saint Petersburg

Njezina obitelj smatra da ubojstvo nije u potpunosti razjašnjeno. No, daljnje istrage se izgleda ne provode, nije poznato da je došlo do bilo kakvog napretka po tom pitanju. Slučaj Politkovskaja nije bilo prvo niti će biti zadnje brizantno političko ubojstvo u Rusiji. l 2009. je u Čečeniji oteta i ubijena aktivistica za ljudska prava i novinarka Natalia Estemirova.

Putin održao govor, potpisani sporazumi o pripojenju, publika skandirala: Rusija, Rusija!
Putin održao govor, potpisani sporazumi o pripojenju, publika skandirala: Rusija, Rusija!

Ona je 2007. godine bila prva dobitnica Nagrade Ane Politkovskaje koju su pokrenule nevladine organizacije. Iste godine su na sred ulice u Moskvi ubijeni novinarka Anastasija Baburova i borac za ljudska prava Stanislav Markelov, a krajem veljače 2015. godine je u srcu Moskve ubijen oporbeni političar Boris Njemcov. Slično kao u slučaju Politkovskaja tragovi njegovih navodnih ubojica vode u Čečeniju. 

(Tekst je izvorno objavljen na DW.de)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Svi ideali i svi moji ciljevi kao KGB-ovca doživjeli su slom...'
FELJTON: NOVI CAR

'Svi ideali i svi moji ciljevi kao KGB-ovca doživjeli su slom...'

Plus+ ŠESTI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima

'Drug Platov ima manu lošu za tajne službe: On često riskira'
FELJTON: NOVI CAR

'Drug Platov ima manu lošu za tajne službe: On često riskira'

Plus+ TREĆI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima
Vladavina Putina:  'Nestanak države bio je neizbježan...'
FELJTON: NOVI CAR

Vladavina Putina: 'Nestanak države bio je neizbježan...'

Plus+ PETI DIO Knjiga 'Novi car' novinara NY Timesa Stevena Lee Myersa opisuje nevjerojatnu priču o putu do moći Vladimira Putina. 24sata vam ekskluzivno donosi feljton s izvatcima iz knjige, koja je na svim kioscima