News

Komentari 23

Zna se na koga će Putin svaliti krivnju za neuspjehe, smjene u ruskoj vojsci: 'On više nije tu...'

Zna se na koga će Putin svaliti krivnju za neuspjehe, smjene u ruskoj vojsci: 'On više nije tu...'

Dodaju kako su se na tom teritoriju nalazile ruske elitne vojne jedinice, ali ni one nisu uspjele zaustaviti protuofenzivu.

Ukrajinske snage nastavile su sa značajnim napredovanjem oko Limana i u regiji Herson u posljednjih 48 sati. To potvrđuju i razne snimke, piše u svojem novom izvještaju o situaciju u Ukrajini Međunarodni institut za studije rata (ISW). Dodaju kako su se na tom teritoriju nalazile ruske elitne vojne jedinice, ali ni one nisu uspjele zaustaviti protuofenzivu.

A kako pišu iz ovog instituta, Putin je već našao i 'žrtveno janje' koje će okriviti za neuspjehe ruske vojske. Ruski medij RBK, pozivajući se na dva izvora bliska Putinovu režimu, objavio je kako je došlo do novih većih promjena u ruskoj vojsci. Na mjestu zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, čije jedinice većinom djeluju na sjeveroistoku regije Harkiv, umjesto general-pukovnika Aleksandra Žuravljova stigao je general pukovnik Roman Berdnikov.

- Žuraljov nije viđen neko vrijeme. Putin je zamijenio dvojicu zapovjednika jedinica Zapadnog vojnog okruga u dva tjedna - piše ISW u svojem novom izvještaju. 

No Berdnikov će 'poslužiti svrsi' čak i ako ne uspije konsolidirati ruske redove. Po mišljenju ISW-a, Putin bi mogao pokušati prebaciti krivnju za sve buduće ruske gubitke u Harkivskoj i Luhanskoj regiji na njega. Za one prije već ima Žuraljova za okriviti. Tako bi usput i zaštitio general-pukovnika Aleksandra Lapina,  koji je na veliko udaru javnosti zbog brojnih poraza oko Limana, piše ISW.


Na kraju dodaju i kako su Rusi pustili iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporižje Ihora Murašova.

Danas stižu vijesti i kako je ukrajinska vojska postigla najveći napredak na jugu zemlje još od početka rata - preuzeli su kontrolu na rijeci Dnjepar, nekoliko sela sjeveroistočno od Hersona te gradiću Dudčani, 30-ak kilometara južno od mjesta gdje su se danima vodile velike bitke.

Ruska vojska potvrdila je njihov napredak u Hersonu, dok su visokopozicionirani ruski dužnosnici rekli da ruska obrana odolijeva napadima.

- Ruski kanali komunikacije su doslovce eksplodirali, a to obično znači da su neki veliki problemi iskrsnuli - napisao je Rob Lee s Instituta za vanjsku politiku. Na području Hersona nalazi se oko 15.000 Putinovih trupa. Neki analitičari tvrde da bi predaja ovih rusih snaga mogla pokrenuti domino efekt i okončati sukobe...

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci