Obavijesti

News

Komentari 44

Noviteti na autocestama: 'Od 2025. godine naplata cestarina bez rampi i dugačkih kolona'

Noviteti na autocestama: 'Od 2025. godine naplata cestarina bez rampi i dugačkih kolona'

Hrvatske autoceste su raspisale međunarodni natječaj za odabir izvođača elektroničkog sustava naplate cestarine: Ulažu 10 milijuna eura

VIDEO

HAC je u četvrtak raspisao međunarodni natječaj za novi sustav naplate cestarina koji obuhvaća ugradnju novog sustava na svih 1312 kilometara autocesta u Hrvatskoj kojima upravljaju Hrvatske autoceste, Bina Istra i Autocesta Zagreb-Macelj. Rok za prijavu na natječaj je 60 dana, a traže se izvođači elektroničkog sustava naplate cestarine. 

Procijenjena vrijednost nabave novog sustava je 100 milijuna eura, a rok za implementaciju sustava je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Iz HAC-a tvrde da će odluku o odabiru donijeti u roku od 90 dana, ako ih u tome ne onemoguće brojne žalbe. 

Naime, brojni izvođači su imali primjedbe na procjenu vrijednosti cijelog projekta. HAC od ponuditelja traži bankovnu garanciju u iznosu od 2 milijuna eura te dokaz da su u posljednje tri financijske godine imali prosječni promet od 50 i više milijuna eura. Ako sve prođe po planu iz HAC-a najavljuju da će novi sustav naplate biti na autocestama od 2025. godine. 

Kako će izgledati naplata?

Vozači će plaćati cestarinu putem ENC uređaja ili ALPR sustavom očitavanja tablica, ovisno što odaberu. Vozači će cestarinu plaćati onoliko koliko se voze, a cijena će biti drugačija u ljetnoj sezoni i vikendom. Najavljeno je da će oni koji više koriste autoceste imati i popuste na cestarinu te će se cijena definirati i u odnosu na emisijski razred vozila. 

Vozači će se registrirati u sustav putem aparata za registraciju koji će biti postavljeni na benzinskim crpkama i namjenskim prometnim stazama. Također, korisnici će se moći registrirati putem aplikacije i u stanicama za tehnički pregled gdje će moći kupiti ENC uređaje. 

Iz HAC-a najavljuju da će biti sagrađeno 100 namjenskih staza za registraciju koje će biti postavljene na graničnim prijelazima i diljem autoceste. ENC uređaji biti će vezani uz registraciju vozila, a jedan uređaj moći će koristiti tri vozila. 

Na naplatnim točkama na autocesti i izvan nje bit će postavljeni portali s DSRC čitačima koji će komunicirati s ENC uređajima ugrađenim u vozila. Portali će imati i kamere koje će pratiti prolazak vozila povremenih korisnika. 

Kako će loviti švercere?

U natječaju stoji da izvođači moraju osigurati 74 opremljena kombija za mobilni nadzor plaćanja i prisilnu naplatu cestarine. Kombiji će biti opremljeni čitačima i ALPR kamerama. Navedeno je da čitači moraju moći očitati ENC uređaj i registraciju vozila s udaljenosti od 10 metara. 

60 opremljenih kombija će biti razmješteno duž autoceste, njih 9 će patrolirati Istarskim ipsilonom, a 5 na dionici Zagreb - Macelj. Onima koji će pokušati proći autocestom bez naplate, djelatnici HAC-a će moći naplatiti kaznu. Provjeravat će se vozila na odmaralištima i u vožnji. Kombiji će biti parkirani u zaustavnoj traci te će detektirati potencijalne prekršitelje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"