Obavijesti

News

Komentari 21

Novo suđenje osam godina od afere: Fra Šime Nimac opet ide na sud zbog prodaje zemljišta

Novo suđenje osam godina od afere: Fra Šime Nimac opet ide na sud zbog prodaje zemljišta
6

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti fra Šimu Nimca da je tvrtki "Sunčani Bast" za 1,3 milijuna eura prodao 39.556 četvornih metara crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi

VIDEO

Više od osam godina od izbijanja afere s prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, zbog koje su se na optuženičkoj klupi našli fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, počinje ponovno suđenje i to početkom iduće godine. Potvrdio nam je to sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin, koji je dobio ovaj predmet nakon što ga je Vrhovni sud, zbog bitne povrede kaznenog postupka, krajem 2019. godine vratio na početak.

Prvi postupak na Županijskom sudu u Splitu završio je 2014. godine, a tada su fra Nimac i Bilonić nepravomoćno osuđeni – on na dvije, ona na godinu i devet mjeseci zatvora.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je zaintrigirao hrvatsku javnost. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti fra Šimu Nimca da je tvrtki "Sunčani Bast" za 1,3 milijuna eura prodao 39.556 četvornih metara crkvenog zemljišta u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije.

Bilonić je, prema optužnici, nagovorila fra Nimca da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun. Na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna. Fra Nimac tvrdio je da je za prodaju imao usmeno odobrenje od splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, o čemu je posvjedočio i don Ivan Čubelić rekavši da je fra Nimac dobio je suglasnost i od Provincijala i od Nadbiskupa.

Ništa od zatvora za fra Šimu Nimca: Ukinuli su mu presudu
Ništa od zatvora za fra Šimu Nimca: Ukinuli su mu presudu

No, u prvom sudskom postupku nadbiskup nije svjedočio. U ponovljenom postupku opet će biti pozvan na sud jer je u svom obrazloženju o ukidanju prve presude to naložio Vrhovni sud.

Nadbiskup je tijekom prvog postupka tražio sud da mu više ne šalju pozive jer navodeći kako ima puno svojih obveza te da o predmetu nema saznanja. Sudac Slavko Lozina mu je to uvažio.

Odvjetnik Željko Ćapin, koji zastupa Župu Baška Voda, poziv nadbiskupu Barišiću nije želio komentirati, ali kaže nam da je ne može biti zadovoljan jer proces traje jako dugo.

Novi život fra Šime: 'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'
Novi život fra Šime:  'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'

- Biste li vi bili zadovoljni da sudski postupak traje evo već osam godina? Još nemamo pravomoćnu presudu, dapače, idemo ispočetka. Crkva još nije vratila svoj novac - kazao nam je odvjetnik Ćapin.

Pokušali smo dobiti komentar od fra Šime Nimca koji je bio nepravomoćno osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i koji ponovni početak suđenja čeka u samostanu kod Zadra.

- Za sve nazovite moju odvjetnicu. Nemam nikakvih komentara – kratko nam je kazao fra Nimac. Njegova odvjetnica Nela Pedišić također nije bila rječitija rekavši samo da će izjave davati kad počne rasprava.

Jasmina Bilonić je dodajmo, u prvom postupku nepravomoćno osuđena zbog poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Novi krak afere: 'Nimac mi je u vrećici donio 1,5 milijuna kuna'
Novi krak afere: 'Nimac mi je u vrećici donio 1,5 milijuna kuna'

Zbog čega je uopće prebacio novac na osobni račun fra Šime Nimac kazao je kako je pokušao spriječiti da ta sredstva, koja je namijenio proširenju crkve, završe 'u centrali'. Tvrdio je i da su optužbe protiv njega podmetnute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...