Obavijesti

News

Komentari 7

O inflaciji: 'Sve je na stolu', o bolnicama koje su u problemu zbog eura: 'Nevjerojatno'

O inflaciji: 'Sve je na stolu', o bolnicama koje su u problemu zbog eura: 'Nevjerojatno'

Ne bih ništa prejudicirao, sve ćemo uzeti u obzir, nije ovo poziv na razumijevanje prema nama jer je naša odgovornost najveća, ali trebamo sagledati cjelokupnu situaciju, poručuje Zdravko Marić

VIDEO

Objavljen je podatak za inflaciju u svibnju od 10,8 posto i kako smo i prije govorili, iz mjeseca u mjesec, da ćemo sigurno tijekom prve polovice godine vidjeti trendove dodatnog ubrzavanja inflacije i to se događa, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić o stopi inflacije koja je dosegla dvoznamenkasti broj. 

Naglasio je kako je za drugu polovicu godine teško predviđati bilo kakve trendove.

- Vidjeli ste da je i Europska središnja banka reagirala i najavila povećanje referentnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova u srpnju te da će vrlo vjerojatno, gotovo sigurno, u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa, uz ostavljanje otvorene mogućnosti koliko će to povećanje biti, prije svega ovisno o razvoju situacije vis-a-vis inflacije. To nam dovoljno govori koliko je situacija kompleksna - rekao je.  

Novi paket mjera: 'Ovisi o razvoju situacije i mogućnostima koje imamo'

Na pitanje hoće li država donijeti novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima, Marić je istaknuo kako to ovisi o razvoju situacije i mogućnostima koje imamo.

Povećanje cijena i u svibnju: Inflacija u Hrvatskoj 10,8%
Povećanje cijena i u svibnju: Inflacija u Hrvatskoj 10,8%

- Uzimajući u obzir tržišne principe ćemo i dalje donositi određene odluke. Postoji puno inicijativa, svakodnevno nam dolaze, sve uzimamo u obzir, ali mi moramo gledati i širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Neki pozivaju na daljnje odgovore, a neki ukazuju i na neki način smirivanje takve vrste pritisaka - rekao je dodavši kako večeras ide na sastanak Vijeća ministara u Luksemburgu, na kojem će najveći dio rasprave bit će vođen upravo o inflaciji.

Vezano uz rast rata kredita, ministar je poručio kako on osobno nije vidio primio takvu obavijest svoje banke te istaknuo da međunarodna tržišta prolaze turbulentnu fazu.

Prelazak na euro bolnice košta 7,5 milijuna kuna, ljekarne ništa
Prelazak na euro bolnice košta 7,5 milijuna kuna, ljekarne ništa

- Prije dva mjeseca je bila rasprava jesmo li odabrali dobar trenutak kad smo išli na izdavanje obveznice. Ne da smo izabrali dobra, nego najbolji mogući trenutak. Govorimo o razdoblju od dva mjeseca, danas je referentna kamatna stopa povećana za 1,1 postotni bod, što bi bilo na godišnjoj razini 12,5 milijuna eura ako je riječ o jednom postotnom bodu. Napravili smo dobar posao vezano uz fiksne kamate, a oni koji imaju varijabilne kamate, bez obzira na ovakve trendove koji idu prema povećanju kamatnih stopa, ta dinamika nije toliko značajna - rekao je. 

'Sve je na stolu'

Upitan za prijedlog javnolinijskih prijevoznika za cijenu karte od 70 kuna po uzoru na Njemačku i da li bi to bilo rješenje da se građane usmjeri da koriste javni prijevoz u trenutku divljanja cijena goriva, Marić je istaknuo kako svatko gleda iz neke svoje perspektive ponovivši da Vlada sve to uzima u obzir i na ništa ne odmahuje rukom.

- Sve je na stolu. U ovakvim okolnostima sve je na stolu, ali treba biti odgovoran, hladne glave. Svi gledamo gdje nas najviše boli i svrbi. Ne bih ništa prejudicirao, sve ćemo uzeti u obzir, nije ovo poziv na razumijevanje prema nama jer je naša odgovornost, ali trebamo sagledati cjelokupnu situaciju - rekao je. 

'Pitanje od milijun kuna'

Na pitanje kada očekuje rezultat od povećanja referentne kamatne stope, mjere Europske središnje banke, Marić je istaknuo kako je to pitanje od milijun kuna.

- Sigurno da su mjere monetarnih središnjih banaka u smislu povećavanja kamatnih stopa jedan od glavnih alata u borbi ublažavanja efekata inflacije, ali tu treba biti vrlo oprezan jer je u ovakvim okolnostima jako važno, uz borbu protiv inflacije, očuvati i normalno funkcioniranje gospodarstva, uz opskrbne lance do razine zaposlenosti, razine BDP-a i gospodarske aktivnosti. Moramo biti spremni na sve. ECB i američke Federalne rezerve donijeli su odluku, ali i otvorili prostor za sljedeću odluku ovisno o kretanju cijena - rekao je naglasivši kako ne postoji čarobni štapić za rješavanje ovog problema.

- Najsretniji bih bio kada bih vam znao reći da vrhunac ide tada i tada, a nakon toga smirivanje. Prije nekoliko mjeseci se govorilo da će u prvoj polovici doći do rasta pa onda do ispuhivanja, no retorika i zaključci su se promijenili - rekao je.

Skupo uvođenje eura: Bolnice i domovi zdravlja u šoku nakon ponuda da nadograde sustave
Skupo uvođenje eura: Bolnice i domovi zdravlja u šoku nakon ponuda da nadograde sustave

Upitan znači li to da će u godinama pred nama građani imati sve manje u novčaniku, kao i država za reakciju, a da će cijene biti sve veće, Marić poručuje kako ne mora to nužno biti tako.

- Ovakva situacija, kao i razdoblje povijesno niskih referentnih kamatnih stopa, mora doći do svog kraja. No, do kojih razina? Vidimo što se geopolitički i geostrateški događa u svijetu, kako možemo bilo što prejudicirati? Hrvatskoj je jasno na što treba staviti naglasak - hrana, energetika, kvalitetan zdravstveni sustav, ono što vas čini otpornijima na bilo koju krizu - rekao je. 

Opleo po ravnateljima bolnica koji opet kukaju

Osvrnuo se i na najnovije upumpavanje države u bolnice za plaćanje dugova, i to u iznosu od 100 milijuna eura, ali i kukanje istih ustanova da nemaju novaca ni za nabavku softverskog programa za pretvorbu kuna u eura pa opet traže pomoć Ministarstva financija. Nevjerojatno mu je da u svojim proračunima već nisu ukalkulirali taj trošak kad se o uvođenju eura priča već godinama.

- Nevjerojatno, kao da netko živi van ovog svijeta i prostora. O uvođenju eura govorimo već godinama i sad odjednom se netko može čuditi i uz ove silne milijarde koje se daju mi sad govorimo o nekim softverima koji, koliko sam vidio u javnom prostoru, možete pronaći gratis određene kodove za preračunavanje određenih cijena. Stvarno ne razumijem - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca