Obavijesti

News

Komentari 414

Beroš: Četvero je preminulih, nitko od njih nije bio cijepljen

Beroš: Četvero je preminulih, nitko od njih nije bio cijepljen

Od ponedjeljka su na snazi nove mjere za obalne županije koje ograničavaju okupljanja, ali je prema novoj karti ECDC-a obala i dalje obojana narančastom bojom

VIDEO

Posljednja 24 sata imamo 170 novih slučajeva, bilježimo blagi pad u odnosu na tjedan dana ranije, poručio je na presici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš.

Nažalost, preminula su četiri pacijenta.

- Molim vas, zapamtite, od danas četvero preminulih niti jedan nije bio cijepljen, a svi su visoke životne dobi. Imali su određene komorbiditete, međutim, upravo je cjepivo moglo biti onaj faktor koji može promijeniti kliničku sliku i ishod ove bolesti - naglasio je.

Od 152 sekvencionirana uzorka, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, za 128 je utvrđeno da su delta varijanta virusa.

Ako uspoređujemo tjedan na tjedan, onda ovaj tjedan imamo povećanje od devet posto novozaraženih u odnosu na tjedan ranije. 

14-dnevna incidencija nam iznosi 50,1 - najviša je u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje iznosi 195,5, a najniža u Virovitičko-podravskoj , gdje iznosi tek 4. 

'Ove brojke nas vode ponovno prema poziciji šampona turizma, ali isto tako moramo biti šampioni sigurnosti'

Ministar Beroš kaže kako od turističkih zemalja na korona karti Hrvatska još uvijek stoji najbolje. Podsjetimo, ECDC je našu obalu i jučer ostavio u narančastom.

- Činjenica je da nam je u obala u narančastoj zoni, ali i da bilježimo najmanji rast novih slučajeva. Preko milijun turista je trenutno u Hrvatskoj, to je sjajno, ali moramo znati da je to i povećan rizik od širenja zaraze. I zato nam to mora biti poziv na oprez, na pridržavanje mjera i podstreh na cijepljenje. Ove brojke nas vode ponovno prema poziciji šampona turizma, ali isto tako moramo biti šampioni sigurnosti - naglasio je Beroš.

Na pitanje koliko smo blizu crvenjenja na korona karti i jesmo li bliže zelenoj ili crvenoj boji, Capak je istaknuo kako Hrvatska po incidenciji zasad stoji dobro.

- U ovom trenutku smo bliže zelenom. Većina Hrvatske, osim jadranske, daleko je od toga da postane narančasta, a kamoli crvena. Incidencija se može širiti do 200, to je dvostruko više nego nam je sada. Trenutno ona, podsjećam, iznosi 50, a za jadransku Hrvatsku 96 - kazao je Capak dodavši kako je potrebno održavati udio pozitivnih u odnosu na broj testiranih ispod četiri posto.

Božinović je nadodao kako te brojke ne treba gledati statički nego dinamično. 

- 96 je bliže broju 75 nego broju 200, ali je, s druge strane, činjenica da ti brojevi rastu - poručio je,

Ministar Beroš apelirao je na starije građane da se cijepe. Naime, preko 40 posto iznad 80 godina nije još uvijek cijepljeno.

- Žalosti me što i danas imamo preminula četiri sugrađanina, koja možda ne bi završila tako da su se cijepila - dodao je ministar zdravstva istaknuvši kako su aktivirali i patronažne službe da idu od vrata do vrata i podsjećaju starije građane na važnost cijepljenja.

Da se šira populacija cijepi u postotku u kojem su se cijepili liječnici, naglasio je, već bi bili u ležernoj situaciji i putu prema kolektivnom imunitetu. 

U ovom trenutku se evaluiraju brojne opcije kako povećati procijepljenost među medicinskim sestrama

- S predsjednikom Komore medicinskih sestara također razgovaramo o sljedećim koracima koje ćemo poduzeti da bi promovirali cijepljenje i među medicinskim sestrama. Od iznimne je važnosti da svi mi koji pružamo zdravstvenu zaštitu osiguramo sigurnost pružanja iste. Stoga su u ovom trenutku u evaluaciji brojne opcije kako to postići - poručio je. 

Nedavno je premijer istaknuo kako se razmatra uvođenje obveznog cijepljenja u tri sektora - zdravstvu, školstvu i socijali. Beroš danas kaže kako je najbolja opcija pametno koristiti Covid potvrde. U tom smislu istaknuo je testiranje djelatnika. 

- Mislim da treba postojati jedan prilagodbeni period gdje bi se eventualno plaćalo te testove zaposlenicima. No, na dugi rok to nije održivo. Vidjet ćemo u konačnici kako će se epidemija odvijati dalje. Pametna upotreba Covid potvrda osigurava zdravstvenu zaštitu i to je pravac kretanja - poručio je naglasivši da se sagledavaju različite opcije u skladu sa Zakonom o radu.

Šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović izvijestio je o produženju mjera, a tiču se obveznog nošenja maski, organizaciju javnog prijevoza, rada trgovačkih centara i ograničavanje okupljanja.

- Djeca mlađa od 12 godina, kada idu na okupljanja s roditeljima ili skrbnicima, Covid potvrdu ne moraju imati - rekao je.

Upitana za istraživanje američkog CDC-a prema kojim se delta varijanta širi brzo poput vodenih kozica, ravnateljica Fran Mihaljevića, Alemka Markotić istaknula je kako je to vidjela u medijima. 

- Očito je to neki interni dokument, ali nije ništa osobito novo što smo mogli saznati i nije neočekivano - istaknula je dodavši kako je brže širenje delte uzrokovalo ovako brzi pobol te da je sad već preko 80 posto infekcija zbog delta varijante.

Mladić je neki dan dovezen u Kliniku, jučer je bio na respiratoru, danas već na ECMO-u

- Usporedba s vodenim kozicama može stajati, vjerojatno ćemo do kraja ovog dijela četvrtog vala imati i druge usporedbe s nekim drugim virusima. Oba se virusa prenose kapljičnim putem. Iz izvješća dosad znamo da delta nema specifičnih simptoma, a brzo širenje rezultira i time da veći broj ljudi razvije kliničku sliku, oko 10 do 20 posto će biti hospitalizirani, teže oboljeti - poručila je.

Kad imamo velike brojeve, imamo i veći broj onih u bolnici i na respiratoru, rekla je Markotić pa izvijestila i o slučaju mladog čovjeka koji je prije nekoliko dana dovezen u Kliniku, jučer stavljen na respirator, a već danas na ECMO. 

- Inače je zdrav, osim što ima rizični faktor pretilosti - dodala je. 

Čovjek koji je cijepljen, istaknula je Markotić, on može u nosu imati virus, kao što je slučaj kod asimptomatskih oboljelih.

- A da smo svi cijepljeni u postotku kao liječnici, kako je rekao ministar Beroš, taj virus ne bi imao prostora za širenje - rekla je.

Logika je da će se svi koji nisu cijepljeni prije ili kasnije zaraziti, naglasio je Božinović.

- Poanta je da s cijepljenjem može postići ono o čemu je govorila Markotić. Neki razmišljaju o trećoj dozi, o modificiranom cjepivu u budućnosti. Najbolje se s ovom pošasti nositi tako da umanjimo mogućnost širenja zaraze, da primimo cjepivo i zaštitimo se - dodao je. 

'Nemamo još podatke za zadnjih mjesec dana koliko je zaraženih nakon dvije doze'

Na pitanje jesu li razradili epidemiološke mjere za proslavu Oluje, Sinjsku alku i Veliku Gospu, Capak je istaknuo kako se još radi na tome.

- Za proslavu Oluje epidemiološki okvir još nije gotov. Ekipa je na terenu u Kninu, bit će sve poznato u ponedjeljak. Proslava će izgledati slično prošlogodišnjoj s klasičnim epidemiološkim mjerama. Što se tiče Alke, prema novoj odluci za primorske županije za događanja više od 1.000 osoba treba okvir koji potvrđuje Nacionalni stožer, Alka je predložila covid potvrde i Nacionalni stožer je donio pozitivno mišljenje o tome. Što se tiče Velike gospe, još nema zahtjeva - rekao je Capak.

Upitan koliko se do sada cijepljenih s dvije doze zarazilo i završilo u bolnici, ravnatelj HZJZ-a, nevjerojatno, ali istinito, nema još podatke za posljednjih mjesec dana. 

- Imamo završeni dio ispitivanja do 25. lipnja, a ovaj dio koji se odnosi do srpnja nemamo još završen, to ćemo komunicirati kad budemo imali precizne podatke i o oboljelima, hospitaliziranima i umrlima - istaknuo je Capak. 

Odštete zbog zaraze u bolnicama

KBC-u Zagreb, kako su jučer pisala 24sata, stigao je prvi zahtjev za odštetu pacijenta koji se, kako tvrdi obitelj, zarazio Covidom u bolnici na liječenju te i preminuo. Iz Udruge za prava pacijenata kažu da je takvih slučajeva i više u kojima se razmatra pokretanje postupaka. Upitali smo ministra koliko još takvih zahtjeva prema bolnicama možemo očekivati, je li predviđen novac za takve slučajeve i koliko će to koštati zdravstveni sustav. Beroš je naglasio kako za sad nema tužbi prema zdravstvenim ustanovama nego taj jedan odštetni zahtjev. 

- Ja sam u komunikaciji s predstavnicima KBC-a Zagreb, oni su odgovorili kako su poštovane sve epidemiološke mjere i da je postupano po pravilima struke. Ako se desi neki pravni postupak u smislu tužbe, o tome će me obavijestiti, no sad to nije tako. Da li je moguće još takvih slučajeva? Iskreno ću reći, je. Ali isto ću reći i da smo se otpočetka pandemije ponašali sukladno preporukama HZJZ-a, a to je uključivalo i siguran rad u bolnicama. Da li je to uvijek bilo tako? Naravno da nije. Poznajem primjere da su pacijenti tijekom prijema brzim testom bili negativni, a nakon nekoliko dana postali pozitivni, no teško je znati jesu li u međuvremenu razvili pozitivitet ili se u bolnici zarazili - poručio je naglasivši kako je takvih slučajeva bilo, ne samo u Hrvatskoj, nego diljem svijeta. 

- Jednostavno je to nešto što se može očekivati u epidemiji i zbog toga smo mi od HZJZ-a tražili jasne upute kako se u datom trenutku ponašati da sustav bude siguran i za djelatnike i za pacijente - rekao je Beroš.

Ukoliko bude tužbi i ako one budu utemeljene, zdravstveni sustav će na njih odgovoriti sukladno pravnom lijeku, poručio je.

- U ovom trenutku nismo predvidjeli sredstva za takve slučajeve, no ukoliko ih bude i pravni lijek ukaže da se odšteta mora isplatiti, to ćemo, naravno, učiniti. No, ovo je iznimno kompleksan način pružanja zdravstvene zaštite i sa ovakvim pitanjima susretat će se zdravstveni sustavi diljem svijeta, to je više nego jasno - istaknuo je.

Šibensko-kninska cijepila više, ali nisu upisani

Sa slučajem neupisivanja tisuće cijepljenih pacijenata u registar u Šibensko-kninskoj županiji, odgovorili su nam, su upoznati. Naime, Šibensko-kninska županija stoji kao jedna od najlošijih što se tiče procijepljenosti svog stanovništva, a žale se da to nije točno. Župan i ravnateljica ZZJZ-a naglašavaju kako je cijepljeno više građana, ali nisu upisani.

- Kao zdravstvena administracija smo dali jasan naputak svima koji cijepe da zapis o cijepljenju u roku 24 sata mora biti prisutan - naglasio je Beroš. 

Capak je dodao kako su s predstavnicima Šibensko-kninske županije u stalnom kontaktu te da su oni zaista imali manjak cijepljenih oko 6500.

- Oni su utrošili više doza nego što su imali upisanih cijepljenih i taj problem se rješava. Dva su uzroka - cjepitelji nisu odmah upisivali nego radili papirnate zapise na početku pa kasnije tek unosili u kompjutor, a drugi je problem što je u međuvremenu bila promijenjena informatička baza cijepljenih. Informacije koje smo od informatičara dobili je da se ti brojevi ne mogu izgubiti nego da ih je potrebno samo pronaći. Tako je i bilo. Došlo je do zastoja podataka iz jedne baze u drugu - istaknuo je.

I u drugim županijama je bilo takvih problema, dodao je, ali na upozorenje iz HZJZ-a da se moraju svi upisati, su to i učinilo. 

Božinović je na kraju istaknuo kako presice Stožera neće biti iduća dva tjedna. 

- Vidimo se onaj treći petak. Jedino ukoliko ne bude nešto izvanredno. Mislim da postoji jedno razumijevanje da sljedeća dva tjedna, kao i u drugim institucijama, iduća dva tjedna nema presica - rekao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 414
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa