Obavijesti

News

Komentari 81

Obama: Nije novi Hladni rat, ali Rusija nas želi povući u sukob

Obama: Nije novi Hladni rat, ali Rusija nas želi povući u sukob
4

Želimo da Rusi žive u sigurnosti, prosperitetu i dignitetu kao i svi drugi. Ali to ne znači da Rusija može bezobzirno pregaziti svoje susjede, rekao je Barack Obama

VIDEO

Ovo nije novi Hladni rat ali moramo snažno i odlučno odgovoriti na izazov našim idealima i samom međunarodnom poretku , poručio je američki predsjednik Barack Obama pred oko 2000 građana u kulturnom centru Bozar u Bruxellesu, gdje je održao ključni govor svoje europske turneje.

Obama je snažnim riječima portretirao Putinovu Rusiju kao opasnost , opisao kao pobornicu "snaga koje bi nas željele povući natrag u sukobe i korupciju" , ali i naglasio da je prostor za promjenu još otvoren te da SAD i EU žele snažnu, a ne slabu Rusiju .

'Rusija ne može bezobzirno pregaziti svoje susjede'

- Želimo da Rusi žive u sigurnosti, prosperitetu i dignitetu kao i svi drugi, ponosni na svoju povijest. Ali to ne znači da Rusija može bezobzirno pregaziti svoje susjede. Nikakva količina propagande ne može učiniti ispravnim nešto što čitav svijet zna da je krivo - rekao je Obama.

Naglasio je da ni Amerika ni EU nemaju nikakav interes kontrolirati Ukrajinu.

Samo želimo, dodao je Obama, da građani Ukrajine sami donose odluke o svojoj budućnosti . Prosvjednici na Maidanu odlučili su "uzeti svoju budućnost iz ruku vlade istrunule u korupciji".

- Ti Ukrajinci odbacili su vladu koja je potkradala svoje građane umjesto da im služi, i pokušavaju dosegnuti iste one ideale koji su nama omogućili da budemo ovdje danas - rekao je Obama koji je velik dio svoga govora posvetio tvrdnji da Europljani i Amerikanci ne smiju olako shvaćati teško stečenu slobodu, mir i prosperitet .

VIDEO

Odgovorio je i na dva primjera - odcjepljenje Kosova od Srbije i američku invaziju u Iraku - koja Moskva često spominje kao opravdanje ruske aneksije Krima ili barem kao dokaz licemjerstva Zapada. NATO je intervenirao na Kosovu nakon sustavnog nasilja i ubijanja koje je Srbija ondje provodila godinama , rekao je Obama, a i referendum o nezavisnosti je pažljivo organiziran u suradnji s UN-om. Zbog toga Kosovo nije usporedivo s Krimom .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.