News

Komentari 45

Obamino zadnje stanje nacije: "Sve ISIL-ovce treba uništiti"

Obamino zadnje stanje nacije: "Sve ISIL-ovce treba  uništiti"

Američki predsjednik održao je u utorak navečer pred oba doma Kongresa svoj zadnji govor o stanju nacije u kojemu je pokušao oslikati svjetlu budućnost SAD-a

Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer pred oba doma Kongresa svoj zadnji govor o stanju nacije u kojemu je pokušao oslikati svjetlu budućnost Sjedinjenih Država dok ulazi u posljednju godinu svog mandata, a republikanske predsjedničke kandidate optužio je za antimuslimansku retoriku kojom su "iznevjerili" identitet Amerike, prenose agencije.

POGLEDAJTE VIDEO: Pokušao ukazati na to kako vrijeđanje muslimana ide u korist samo ISIL-u

"State of the Union", govor o stanju nacije , bio je jedna od posljednjih prilika Obame da zaokupi pažnju milijuna Amerikanaca i naglasi glavna postignuća svog mandata, prije nego što medijsku pozornicu preuzmu kandidati za njegova nasljednika.

"Vjerujem u promjene jer vjerujem u vas. I zato stojim ovdje uvjereniji nego ikad da je naša nacija snažna", rekao je Obama, odbacujući kritike republikanskih predsjedničkih kandidata koji tvrde da je američka ekonomija u lošem stanju, a ugled i snaga Sjedinjenih Država u međunarodnim odnosima u padu. " Svatko tko tvrdi da je gospodarstvo Sjedinjenih Država u padu prodaje fikcije ", rekao je Obama.

Kako prenosi agencija DPA, u govoru nije bilo puno konkretnih političkih prijedloga, ali je Obama umjesto toga naglasio da se kongresnici i senatori moraju pozabaviti važnim pitanjima u budućnosti bez obzira na to tko će biti sljedeći predsjednik. Ta pitanja uključuju: kako osigurati ekonomske mogućnosti za svakog Amerikanca, kako koristiti tehnologiju da bude u službi ljudi, kako održati sigurnost SAD-a, te kako poboljšati političku klimu u zemlji.

Obama: ISIL ne ugrožava našu nacionalnu egzistenciju

Govoreći o vanjskoj i sigurnosnoj politici, Obama je rekao da je glavni prioritet "zaštititi Amerikance i uništiti terorističke mreže", ali je odbacio usporedbe terorističkih napada s "Trećim svjetskim ratom", te naglasio da Islamska država "ne ugrožava našu nacionalnu egzistenciju". Također je pozvao Amerikance da ne nasjedaju na laž da ISIL predstavlja islam, dodavši da se Islamsku državu treba smatrati onim što ona i jest - " ubojicama i fanaticima koji moraju biti pronađeni, uhvaćeni i uništeni ".

U izravnoj aluziji na vodećeg republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u studenome Donalda Trumpa, Obama je kazao da vrijeđanje muslimana šteti Sjedinjenim Državama i "iznevjerava" američki identitet . "Kad političari vrijeđaju muslimane ... to nas neće učiniti sigurnijima. To je jednostavno pogrešno. To smanjuje naš ugled u očima svijeta. To nam otežava da postignemo svoje ciljeve", rekao je Obama, prenosi Reuters.

Obama je također pozdravio prihvaćanje globalnog klimatskog sporazuma u prosincu u Parizu, nuklearni sporazum s Iranom, te uspjehe u borbi protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi. Pozvao je Kongres da ukine trgovinske sankcije Kubi, te da odobri Transpacifički trgovinski sporazum koji je SAD dogovorio prošle godine s dvanaest zemalja Tihog oceana.

"Amerika je i ranije prolazila kroz velike promjene - rat i krize, dolazak imigranata, radnike koji se bore za bolje uvjete, pokrete za ljudska prava", rekao je Obama. "I svaki puta bilo je onih koji su nam govorili da se trebamo bojati budućnosti - koji su tvrdili da trebamo zaustaviti promjene, obećavajući nam da ćemo obnoviti prošlu slavu ako samo stavimo pod svoju kontrolu neku skupinu ljudi ili neku ideju koja prijeti Americi. I svaki puta mi smo uspjeli prevladati te strahove", naglasio je američki predsjednik.

"Popravimo svoju politiku"

Obama je u svom govoru izravno pozvao demokratske i republikanske kongresnike i senatore da prevladaju stranačke podjele kako bi se "ostvarila bolja budućnost". Ona nam je nadohvat ruke, rekao je Obama, ali ostvarit će se samo ako "popravimo svoju politiku".

Isto tako pozvao je američki narod da ne postane žrtvom frustracija, sektaštva i mržnje. "Ne možemo si dopustiti da idemo tim putem. On nam neće pomoći da uspostavimo gospodarstvo kakvo želimo, ili sigurnost kakvu želimo, ali više od svega, on je suprotan svemu onome zbog čega nam zavidi čitav svijet", kazao je.

Obama je isto tako najavio da će u posljednjoj godini svog mandata pokušati promijeniti način na koji SAD upravlja svojim energetskim resursima. "Nastavit ću raditi na promjenama načina kojim upravljamo svojim resursima ugljena i nafte, kako bismo bolje odrazili sve troškove koje namećemo našim poreznim obveznicima i našem planetu", rekao je Obama.

Najčitaniji članci