Obavijesti

News

Komentari 26

Obilježavanje 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH

Obilježavanje 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH
3

U petak i subotu 27. i 28. svibnja posebnim programom svečano će se proslaviti dan kada je 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana svečana smotra ZNG-a

VIDEO

Povodom 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, koji se obilježavaju 28. svibnja, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u petak i subotu 27. i 28. svibnja posebnim programom svečano će se proslaviti dan kada je 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG).

Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a iz kojih su, tijekom Domovinskog rata, nastale Oružane snage RH.

Upravo će se na stadionu NK Zagreb u subotu održati središnja svečanost obilježavanja, a sve počinje u petak u 7.45 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva MORH-a i OS RH na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na Krematoriju – ministru obrane Gojku Šušku, stožernim generalima Zvonimiru Červenku i Martinu Špegelju, te generalu zbora Imri Agotiću.

Državno i vojno izaslanstvo položit će vijence i zapaliti svijeće i na grobovima preminulih ministara obrane Branka Vukelića, na groblju u Vukmaniću, te Šime Đodana, na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku, kao i stožernoga generala Janka Bobetka na gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

U spomen poginulih pripadnika OS RH i žrtava Domovinskog rata položit će se vijenci i zapaliti svijeće i kod središnjih križeva na gradskim grobljima Lovrinac u Splitu, Miroševac u Zagrebu i Jamadol u Karlovcu.

U 8.30 sati najviši državni dužnosnici položit će vijence i zapaliti svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", kod središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit će se u 10 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Na Svečanoj akademiji u Domu HV-a Zvonimir u 13 sati bit će uručena promaknuća najvišim časnicima OS RH i nagrade prvoplasiranoj trojici natjecanja "Najspremniji pripadnik OS RH 2016". Svečanosti će nazočiti i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Oružanih snaga RH održat će se u subotu 28. svibnja na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, gdje će biti upriličeno polaganje vijenaca na Spomen ploču utemeljenja ZNG-a u 8,50 sati, nakon čega slijedi, u 9 sati, svečano postrojavanje i prijavak predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS RH Kolindi Grabar Kitarović, uz prigodna obraćanja visokih državnih dužnosnika.

U nastavku dana, na području Rekreativno-športskog centra Jarun cjelodnevni program od 10 do 21 sat donosi taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH i MUP-a, uz prikaz padobranskih skokova te pokazne vježbe ZSS-a i MUP-a, letački program akrobatske grupe Krila Oluje, te prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne. Sve će zaokružiti koncert Orkestra OS RH i gostiju u 17 sati.

Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) službeni je naziv za Hrvatsku vojsku. Sadašnja struktura OS RH na snazi je od 2006., a obuhvaća Glavni stožer OS RH s vojnim predstavništvima i pristožernim postrojbama, tri grane – Hrvatsku kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu, kao i Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski, te Zapovjedništvo za potporu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.