Obavijesti

News

Komentari 85

Obitelj hrvatske nevjeste: Imaju kolekciju auta od 4 milijarde €!

Obitelj hrvatske nevjeste: Imaju kolekciju auta od 4 milijarde €!
11

Sultan od Bruneja, čije deseto dijete i četvrti sin, princ Abdul Mateen je upravo oženio ljepoticu hrvatskih korijena Anishe Rosnah Isa Kalebic, ima najvredniju kolekciju automobila na svijetu - sedam tisuća auta!

VIDEO

Koliko je bogat? Toliko da je za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta! Sultan od Bruneja (68) bio je 1997. godine i službeno najbogatiji čovjek na svijetu, prije negoli ga je pretekao Bill Gates, no Hassanal Bolkiah osim trenutačnoga bogatstva od 30-ak milijardi dolara raspolaže i nečim što nema niti jedan milijarder svijeta. Naime, u njegovoj kolekciji je sedam tisuća skupocjenih Ferrarija, Bentleya, Bugattija... Skupljao ih je od 1967. kad je zasjeo na tron i mogao bi svaki dan voziti drugi auto idućih 20 godina, toliko ih je!

Jedan od najbogatijih ljudi svijeta je inače otac princa Abdula Mateena koji je prošloga tjedna oženio ljepoticu hrvatskih korijena Anishe Rosnah Isa Kalebic - njegov je četvrti sin. 

Mladenka hrvatskih korijena Anisha Rosnah Isa Kalebić udala se za brunejskog princa Abdula Mateena

Kako je pisao Express, ogromno bogatstvo sultana Hassanala Bolkiaha svake sekunde povećava se za oko 150 dolara i to od proizvodnje nafte. Za njegove vladavine donesen je jedan od najrigidnijih zakona prema kojem će lopove kažnjavati odsijecanjem ruku i bičujući muslimane koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona. Taj zakon odnosi se kako na stanovnike Bruneja, ali i na strance, pa čak i na one koji bi letjeli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registriranim u Brunejima.

VIDEO Pokazao kako je bilo na svadbi princa Bruneja i ljepotice hrvatskih korijena: 'Stvarno je!'
VIDEO Pokazao kako je bilo na svadbi princa Bruneja i ljepotice hrvatskih korijena: 'Stvarno je!'

Brunej ima 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu skrb, mirovine i kredite s niskim kamatama za kupnju kuća i automobila, pisao je Express. Nafta je izvor svega bogatstva, a kad je kompanija Shell počela crpiti naftu, 70-h godina prošlog stoljeća, prozvali su ju 'Shellfare država'. Magazin Forbes stavio ju je na peto mjesto najbogatijih zemalja. Ipak, to ju ne spašava dosade. Zabranjen je alkohol i uopće da i nema noćnog života ili kulturnih događanja.

Zavidna je flota sultanovih letjelica. Uključuje Boeing 747 s dnevnim boravkom, spavaćom sobom koje su optočene zlatom i dijamantima. Kupaonice u zrakoplovu od 233 milijuna funti također se mogu pohvaliti umivaonicima od čistog zlata. Tu je i Airbus vrijedan oko 138 milijuna dolara i nešto skuplji Boeing 767 za 251 milijun dolara.

EKSKLUZIVNE FOTKE Simunić o svadbi princa Bruneja: 'Hrana u 18 sljedova, pribor je od zlata!'
EKSKLUZIVNE FOTKE Simunić o svadbi princa Bruneja: 'Hrana u 18 sljedova, pribor je od zlata!'

No ni blizu nije impresivna kao kolekcija automobila, sasvim sigurna najveća i najvrednija na svijetu. Naime, sultan više od 50 godina skuplja skupocjene automobile kao djeca autiće i ima ih preko sedam tisuća. Gruba procjena je da kolekcija vrijedi oko 4,5 milijardi eura! 

Procjenjuje se da imaju oko 380 Bentleya, 600 Rolls-Royceva, neke od najvrednijih Ferrarija ikad proizvedenih poput dva primjerka 250 GTO i 11 komada dragocjenoga F40... Ukupno ima oko 450 auta sa znakom propetoga konjića. 

Kad se želio usavršiti u badmintonu, platio je trenera 2,3 milijuna dolara, a isto toliko i akupunkturu i masažu, pisao je Express. Čuvari njegovih egzotičnih ptica ukupno primaju plaću od 92.000 dolara. Dvije domaćice plaća 12,9 milijuna dolara, a velikodušan je i kad su u pitanju darovi.  Godišnje na dijamante i nakit koji daruje članovima obitelji, troši oko 31 milijun dolara. Kraljevska obitelj s Bruneja toliko obožava nakit zlatarnice Asprey da je 1995. godine sultan odlučio kupiti cijelu tvrtku - po cijeni od 592 milijuna dolara!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...