Obavijesti

News

Komentari 47

Obitelj Kosić izgubila je kuću: 'Samo želimo imati svoj dom'

Obitelj Kosić izgubila je kuću: 'Samo želimo imati svoj dom'
15

Dva mjeseca nakon potresa u Zagrebu brojne obitelji su i dalje u nadi i neizvjesnosti. Kuće su im neupotrebljive, nemaju novca za obnovu, a od grada, kako kažu, ne dobivaju povratne informacije.

VIDEO

Obitelj Kosić u potresu je izgubila dom. Otac Tomislav (41) stopostotni je invalid, slijep je i prima invalidsku mirovinu, pa majka Andrijana (38) skrbi o svojoj obitelji uz minimalac i 24-satnu brigu. Kosići su nakon velikog zagrebačkog potresa dom morali zamijeniti studentskom sobom. Ne žale se, ali se nadaju novom stanu, koji im je, kako kažu, Grad obećao.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: Vapaj obitelji Kosić

Pokretanje videa...

Video vijesti 17-05 01:17

Tomislav je dosad imao tri srčana udara i jedan moždani, prije nekoliko mjeseci. Nedavno je stigao iz bolnice. Njegova majka je također u domu, ima rak dojke, a sestra rak grlića maternice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve sam pokupio od njih, u obitelji zadnje četiri generacije obolijevamo na srce i ima rakova - rekao je Tomislav, na što je njegova starija kći (12) rekla kako i ona nosi naočale. Kaže kako je slab vid naslijedila od tate, ali je sretna jer će ih uskoro moći skinuti. Obitelj je živjela na zagrebačkom Kozjaku. Svakodnevno su se borili sa životnim nedaćama. Tomislav je često u bolnicama ili na rehabilitacijama, a druga kći (10) zbog poteškoća u govoru nekoliko puta tjedno mora odlaziti na govorne vježbe. Djevojčice su sretne, ali se nadaju povratku kući. Roditelji znaju da to neće biti moguće.

Kad god moram u bolnicu, moram platiti taksi, supruga ne vozi. U domu sam se uspio izboriti za prehranu za srčane bolesnike, kaže Tomislav.

Dodaje da zbog obitelji neće odustati od borbe za novi dom bez obzira na sve zdravstvene probleme.

- Živimo u obiteljskoj kući koja je dobila crvenu zastavicu jer su oštećeni vanjski, nosivi zidovi, pa svakog trenutka prijeti urušavanje. Čak nismo sigurni ni hoćemo li uspjeti ući u kuću da iznesemo namještaj - objasnila je Andrijana. I dalje se nada, kao i suprug, da će im Grad Zagreb omogućiti useljenje u novi stan. Zasad žive u neizvjesnosti, jer, kako kaže, nitko im ništa ne govori. 

Međutim, Kosići, kao i vlasnici više od 5000 kuća i zgrada teško oštećenih u potresu, prilično će se načekati. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pustilo je u javnu raspravu prijedlog zakona o obnovi, koji je tek jedan od prvih koraka. U njemu, među ostalim, nema kriterija s koliko točno novca će država pomoći onima kojima su nekretnine uništene. To tek treba odrediti naknadnim programom. Samo stoji procjena da će cijela obnova i privatnih i javnih objekata koštati oko 42 milijarde kuna. Javno savjetovanje trajat će mjesec dana, a rok za sve primjedbe je početak rujna. Nakon toga zakon ide u Vladu i Sabor. Kad se izglasa, prvi program obnove trebat će donijeti u roku 45 dana.

Ako sve bude išlo bez birokratskih zapleta, prvi programi mogli bi biti gotovi u studenom ili prosincu. Tek onda treba izabrati izvođače radova. Prema prijedlogu zakona, onima kojima se kuće ne mogu popraviti država će graditi nove. Jedna ili dvije osobe mogu dobiti kuću od 55 kvadrata, pet i više osoba 85 kvadrata. Kako će sve to izgledati, znat će se na jesen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.