Obavijesti

News

Komentari 35

'Obitelj male Madine policija je opet protjerala iz Hrvatske...'

Iz Udruge "Are Your Serious" tvrde da je tri mjeseca nakon užasne smrti djevojčice njezina obitelj ponovno izložena nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države

VIDEO

Udruga 'Are You Syrious?' objavila je na svojoj Facebook stranici da je obitelj tragično stradale djevojčice Madine ponovno protjerana iz Hrvatske.

Na njihovoj Facebook stranici naveli su da je tri mjeseca nakon užasne smrti  šestogodišnje djevojčice, za koju u Hrvatskoj još uvijek nitko nije odgovarao, njezina obitelj ponovno je izložena nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države.

- U noći 8. ožujka, 17-godišnja djevojka poslala nam je uznemirujući poziv upomoć. Obavijestila nas je da se njezina obitelj zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u našoj zemlji. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je 11 djece, među kojima i dvije male bebe. Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u RH - napisala je udruga.

Dodaju da kada su ih pitali za imena, shvatili su da se radi o obitelji male Madine, što su im u kasnijem razgovoru i sami potvrdili.

O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar i Pučku pravobraniteljicu.

- Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u RH, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne, uslijedili su podsmjeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje. Posebno je skandalozno što se protjerivanje odvilo na slični način kao i u noći u kojoj je pod naletom vlaka poginula njihova šestogodišnja sestrica: obje obitelji natjerane su da se s malom djecom vrate natrag u Srbiju - navela je Udruga.

Smatraju da ukoliko hrvatska policija sve radi po zakonu, kako tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova, kako je moguće da smo iznova protjerali obitelj male Madine, kojoj su nezakonite prakse od strane naše države već nanijele neopisivo zlo?

- Zašto su hrvatski granični policajci dovedeni u poziciju u kojoj uplakanu djecu i njihove majke moraju tjerati da po mraku, hladnoći i kiši hodaju van iz naše zemlje? I to baš na mjestima iz kojih smo i sami bježali kada je u našoj zemlji bjesnio rat. Od Ministarstva unutarnjih poslova i načelnika granične policije Zorana Ničena tražimo hitne odgovore na pitanje što se dogodilo obiteljima koje su u noći 8. ožujka bezuspješno pokušale tražiti međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, a kolege novinare pozivamo da dodatno istraže ovaj slučaj, koji je nažalost najbolja ilustracija svakodnevne nelegalne prakse na hrvatskim granicama - zaključuje Udruga u postu na Facebooku.

O optužbama se oglasila i hrvatska policija.

"Na temelju do sada prikupljenih informacija policijski službenici nisu postupali prema osobama koje se navode u priopćenju. Također, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo i Policijske postaje Vrbanja pretraživali teren na području Strošinaca koristeći raspoloživu tehniku u cilju pronalaska navedenih osoba, a o mjerama traganja su obaviještene i susjedne policijske postaje, ali te osobe nisu pronađene", priopćili su iz MUP-a.

"Vezano uz navode "ponovnog protjerivanja obitelji", Ministarstvo unutarnjih poslova u nekoliko je navrata izvijestilo javnost da policija nikad nije postupala prema navedenoj obitelji i da hrvatska policija ni na koji način nije utjecala na nesretan događaj pogibije djevojčice Madine. O svemu je upoznata i udrugu Are You Syrious", dodaju iz MUP-a.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...