Obavijesti

News

Komentari 187

Obitelji stradalih mogle bi sada dobiti odštetu od Hrvatske...

Obitelji stradalih mogle bi sada dobiti odštetu od Hrvatske...

Hrvatska je 2016. drugi put neuspješno zatražila da se u svojstvu “prijatelja suda” uključi u žalbeni dio postupka jer su Tuđman, Šušak i Bobetko proglašeni sudionicima udruženog zločinačkog pothvata

VIDEO

1. Prvostupanjskom presudom šestorka je bila osuđena za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu te za rušenje Starog mosta, koji sudu nije bio legitiman vojni cilj.

2. Hrvatska je 2016. drugi put neuspješno zatražila da se u svojstvu “prijatelja suda” uključi u žalbeni dio postupka jer su Tuđman, Šušak i Bobetko proglašeni sudionicima udruženog zločinačkog pothvata.

Pokretanje videa...

01:52

3. Sud je zahtjev odbio ustvrdivši kako “presudom nisu doneseni eksplicitni zaključci u pogledu sudjelovanja Tuđmana, Šuška i Bobetka u udruženom zločinačkom pothvatu te da presumpcija njihove nevinosti nije povrijeđena”.

4. Prema onome što je pročitao Haški sud u jučerašnjoj presudi, ostaje da su Tuđman, Šušak i Bobetko bili sudionici udruženog zločinačkoh pothvata te se iz toga da iščitati da sud smatra kako je Hrvatska bila agresor u BiH.

5. Izenađujuće je da je, unatoč tome što su otpale pojedine inkriminacije, sud za sve optuženike odredio iste kazne kao što su bile prije, kaže odvjetnik Goran Mikuličić, odvjetnik koji je u Haagu branio Markača.

6. Čudno je da Haški sud u dosadašnjim presudama nije našao dokaza da bi Slobodan Milošević i drugi čelniici Srbije bili dio UZP-a. Iz toga se da iščitati da je sukob Srba i muslimana u BiH bio unutarnji sukob.

7. Zbog toga ratnog vođu bosanskohercegovačkih Srba, Ratka Mladića, kojeg su, između ostalog, osudili i za genocid u Srebrenici, nisu osudili za kršenje Ženevskih konvencija.

8. Presuda je skandalozna. U neskladu je s dosadašnjim odlukama suda i utvrđenim pravilima sukoba, kako međunarodnih tako i unutrašnjih, kaže odvjetnik Branko Šerić, koji je u Haagu branio Vinka Martinovića.

9. Pravni stručnjaci tvrde kako bi Hrvatska u budućnosti zbog ove presude mogla imati velikih problema na sudovima ako krenu zahtjevi za isplatom odšteta obitelji poginulih i stradalih u sukobima.

10. Više ne postoji pravni lijek kojim bi se presuda mogla promijenti. Samo teoretski postoji mogućnost, primjerice ako bi branitelji optuženika došli u posjed određenih dokumenta koji im ranije nisu bili dostupni, a koji bi doveli do promijene ishoda suđenja, samo u takvoj situaciji bi se moglo dogoditi da sud ponovno razmotri predmet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač