Obavijesti

News

Komentari 154

'Obiteljskim zakonom Murganić Hrvatsku vraća u srednji vijek'

'Obiteljskim zakonom Murganić Hrvatsku vraća u srednji vijek'
1

Ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu živi su dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, kaže Peđa Grbin...

VIDEO

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, koji je ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, izazvao je burne reakcije oporbe. U njemu, između ostalog, stoji da izvanbračne i bračne zajednice više nisu jednake te da roditelji djecu imaju pravo obrazovati prema njihovim vjerskim uvjerenjima.

Peđa Grbin (SDP) na Facebooku je napisao da nas autorica Obiteljskog zakona vraća desetljećima u nazad.

Kao zastupnik koji je u ime Kluba zastupnika SDP-a govorio o donošenju Obiteljskog zakona u pretprošlom sazivu Sabora i s kolegicom Marijom Lugarić pripremio amandmane koji su u potpunosti izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu – na što sam neizmjerno ponosan – danas moram pisati o ovoj novoj sramoti iz pera ministrice Murganić.

Upravo one ministrice koja je svojedobno, upitana za jedan slučaj nasilja u obitelji odgovorila: »To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila«. Ta ministrica, koja na pitanje nasilja u obitelji lakonski odmahuje rukom i kaže „To vam je tako u braku“ danas je autorica Obiteljskog zakona kojim se Hrvatska vraća najmanje 3 desetljeća u nazad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Novi zakon: Izvanbračni parovi više nisu jednaki onima u braku
Novi zakon: Izvanbračni  parovi više nisu jednaki onima u braku

Dopustit ću si stoga uputiti nekoliko poruka svima onima koje ova materija zanima, ali i HDZ-u, odnosno njihovim koalicijskim partnerima.

Prvo, ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu živi su dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji. Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad.

Drugo, kolegama iz HNS-a: potpuno izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice, kao i puno pravo izvanbračne zajednice na posvajanje djeteta, ušlo je u Obiteljski zakon tek nakon podnošenja amandmana koje smo predali zajedno, mi iz SDP-a i vi iz HNS-a. Pošteno je stoga pitati vas jeste li promijenili stav ili ćete i dalje zastupati ono što ste zastupali prije tri godine?

Treće, HDZ-u i Vladi: ako mislite da je ono što smo napravili prilikom donošenja Poslovnika Hrvatskog sabora bio cirkus i opstrukcija, onda samo čekajte što ćemo napraviti ako ovakav prijedlog Obiteljskog zakona pošaljete u proceduru. Iskoristit ćemo sve, ali sve metode parlamentarne i izvanparlamentarne borbe da to spriječimo, napisao je Grbin.

I njegov stranački kolega Arsen Bauk napao je novi prijedlog zakona:

Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji.

SDP-ovac Bojan Glavašević na Twitteru je napisao:

Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, SDP će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku.

Svoj komentar nacrta Obiteljskog zakona dao je i šef SDP-a Davor Bernardić.

Ministrica Murganić nas ponovno vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti.


HNS: Vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama

Prijedlogu novog Obiteljskog zakona, kojim se predviđa uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, protivi se HDZ-ov koalicijski partner HNS, iz kojeg su poručili da je Hrvatska sekularna država pa vjeru treba učiti u vjerskim zajednicama, a ne u školama.

"Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama", priopćio je u petak HNS napominjući da nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

'Obrazovanje se ne može definirati Obiteljskim zakonom'

U HNS smatraju da se pitanje obrazovanja ne može definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja te da se u školama isključivo uče sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani.

Uz HNS, koji u Vladi Andreja Plenkovića drži resore obrazovanja i graditeljstva, prijedlogu novog Obiteljskog zakona usprotivile su se i neke oporbene stranke.

Stranka Glas (Građansko-liberalni savez) poručila je da prijedlog novog Obiteljskog zakona, kakav je najavljen u medijima, pokazuje pravo lice Plenkovićeve Vlade koja ne nudi napredak već nastavkom "konzervativne revolucije" vraća Hrvatsku u srednji vijek.

Iz Glasa podsjećaju da su upravo upozorili na takve tendencije Vlade već prilikom prvog nacrta Obiteljskog zakona, koji je povučen, a zbog njega su u Hrvatskom saboru pokrenuli pitanje povjerenja ministrici Nadi Murganić.

Glas: Hoće li djeca učiti da je zemlja ravna ploča  

Odredba najavljenog Obiteljskog zakona po kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima predstavlja uvođenje dogme nasuprot znanosti u hrvatski obrazovni sustav, ocjenjuje Glas.

Pitaju se pritom znači li to da će profesori zemljopisa morati djecu učiti da je zemlja ravna ploča ako roditelji vjeruju da je zemlja ravna ploča. Otvara se pitanje i što će učiti djeca roditelja koji vjeruju u "chemtrailse" i "vladavinu ljudi-guštera".

Glas smatra također da je takav prijedlog diskriminatoran prema osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici s obzirom da se ukidaju jednaki pravni učinci braka i izvanbračne zajednice, posebice kod posvajanja djece, s obzirom na činjenicu da je lani u Hrvatskoj posvojeno dosad najmanje djece.

Umjesto da izmjenama podrži i olakša posvojenje djece i time ispuni uvjete iz Konvencije o pravima djeteta, Vlada ograničava osobama u izvanbračnim zajednicama i pojedincima posvojenje djece, pribjegavajući diskriminatornim i nejasnim odredbama koje bi samo dovele do veće arbitrarnosti u već sada nedovoljno transparentan proces.

Premijera Plenkovića i Vladu Glas je pozvao da, ako nemaju napredniji i progresivniji prijedlog Obiteljskog zakona, barem ne dokidaju postojeće civilizacijske standarde.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag