Obavijesti

News

Komentari 104

Objasnili zašto su dali 35 tisuća naših eura Željki Markić: Mi poštujemo različitosti u društvu

Objasnili zašto su dali 35 tisuća naših eura Željki Markić: Mi poštujemo različitosti u društvu

Na upit zašto je dodijeljen novac za projekt "Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu" Agencija ističe kako se novac iz Fonda za pluralizam dodjeljuje za projekte koji potiču svijest o ravnopravnosti spolova

VIDEO

Nakon što je prošli tjedan objavljena Odluka o dodjeli novca medijskim projektima iz Fonda za poticanje pluralizma u raznovrsnosti elektroničkih medija, Agencija za elektroničke medije za 24sata komentirala je dodjelu novca udruzi Željke Markić i njihovom projektu "Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu".

Kako smo već pisali, Markić i njezini suradnici već neko vrijeme u javnost žele progurati polemiku o sve većem broju transrodnih osoba, te to povezuju s političkim i ideološkim utjecajem manjina s kojima se oni ne slažu. Stručnjaci koji se bave ovom tematikom, upozoravaju kako ovakvo grubo isticanje tek jednog dijela priče o transrodnosti dovode u još teži položaj pripadnike te skupine. Društvena stigmatizacija onih koji ionako nemaju mogućnosti dobiti liječničku potporu koja im treba, dovodi ih u opasnost.

No udruga "U ime obitelji" odlučna je u tome da svoje napadačke stavove i medijski pritisak proglasi slobodom govora i pluralizmom u javnom prostoru. Tako su tražili i dobili novac iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a koji dodjeljuje Vijeće za elektroničke medije, u sastavu Josip Popovac, predsjednik Vijeća, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća te Damir Bučević, Vanja Gavran, Katija Kušec, Anita Malenica i Davor Marić, kao članovi Vijeća.

"U ime obitelji" dobila je 35.000 eura za produkciju 25 članaka na 50 kartica na svome portalu narod.hr na temu. Na upit Agenciji zašto su dodijelili novac baš ovome projektu, dobili smo opširan i općenit odgovor o tome da se sredstvima Fonda potiče se proizvodnja i objavljivanje programa koji su od javnog interesa.

- Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnost elektroničkih medija i tema od općeg društvenog značenja koje oni pokrivaju. Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu - navode u odgovoru na pitanje prema kojim kriterijima je dodijeljen novac za projekt "Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu". 

No iako i sami navode kako potiču programe od javnog interesa, a koji između ostalog uključuju poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, Agencija ne spominje, niti komentira najavljenu tematiku projekta. Ističu samo kako projekt udruge "U ime obitelji" predviđa "uobičajene vrste novinarskih oblika korištene u elektroničkim publikacijama, poput novinarskih članaka, reportaža, intervjua, komentara čitatelja, anketa i drugo".

Kako navode, neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine dodijeljeno je 3.400.000,00 kuna odnosno 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), dok je taj iznos prošle godine iznosio 1.700,000,00 kuna odnosno 225.763,61 eura (za 39 pružatelja). VEM se u donošenju svojih odluka vezanih uz Fond pridržava svih odredbi Zakona o elektroničkim medijima i Pravilnika o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima