Obavijesti

News

Komentari 66

Objavili iz Svjetske zdravstvene organizacije: Pandemija nije gotova, još je globalna prijetnja

Objavili iz Svjetske zdravstvene organizacije: Pandemija  nije gotova, još je globalna prijetnja

Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna - da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih, tvrdi Capak

VIDEO

U zaključku sa sastanka održanog prije nekoliko dana, Odbor za hitna stanja pri WHO kaže kako je COVID i dalje globalna prijetnja. Što u tom zaključku točno piše, za 24sata pojašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pitamo ga možemo li uskoro očekivati službenu objavu kraja pandemije. 

- Ne. Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna - da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih. Zato je to, prema definiciji međunarodnih zdravstvenih pravilnika, ozbiljna međunarodna prijetnja i neće se još proglasiti završetak pandemije, kaže dr. Capak. 

Dane preporuke odbora svode se, dodaje, na težnju da se svjetsko stanovništvo cijepi u stopostotonom obuhvatu, da se koriste razmak, maska i dezificijensi koliko je to moguće, sve ono što se i kod nas dugo govori.

WHO objavio popis lijekova čije zalihe trebaju biti spremne u slučaju nuklearnog napada
WHO objavio popis lijekova čije zalihe trebaju biti spremne u slučaju nuklearnog napada

- Nadalje, preporuka je razvoj i korištenje lijekova za COVID, kome su oni potrebni, kao i razvoj novih cjepiva te pažljivo praćenje situacije s novim varijantama te bolje prijavljivanje bolesti i novih varijanti, kaže dr. Capak. Na pitanje ima li naznaka kad bi pandemija mogla službeno biti proglašena završenom, dodaje kako - nema. 

- Samo je zaključeno da još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju, dodaje Capak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"