News

Komentari 66

Objavili iz Svjetske zdravstvene organizacije: Pandemija nije gotova, još je globalna prijetnja

Objavili iz Svjetske zdravstvene organizacije: Pandemija  nije gotova, još je globalna prijetnja

Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna - da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih, tvrdi Capak

U zaključku sa sastanka održanog prije nekoliko dana, Odbor za hitna stanja pri WHO kaže kako je COVID i dalje globalna prijetnja. Što u tom zaključku točno piše, za 24sata pojašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pitamo ga možemo li uskoro očekivati službenu objavu kraja pandemije. 

- Ne. Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna - da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih. Zato je to, prema definiciji međunarodnih zdravstvenih pravilnika, ozbiljna međunarodna prijetnja i neće se još proglasiti završetak pandemije, kaže dr. Capak. 

Dane preporuke odbora svode se, dodaje, na težnju da se svjetsko stanovništvo cijepi u stopostotonom obuhvatu, da se koriste razmak, maska i dezificijensi koliko je to moguće, sve ono što se i kod nas dugo govori.

- Nadalje, preporuka je razvoj i korištenje lijekova za COVID, kome su oni potrebni, kao i razvoj novih cjepiva te pažljivo praćenje situacije s novim varijantama te bolje prijavljivanje bolesti i novih varijanti, kaže dr. Capak. Na pitanje ima li naznaka kad bi pandemija mogla službeno biti proglašena završenom, dodaje kako - nema. 

- Samo je zaključeno da još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju, dodaje Capak. 

Najčitaniji članci