Obavijesti

News

Komentari 130

Policija objavila uznemirujuće snimke: Poprskali ga suzavcem, tukli. Umro je tri dana kasnije

Policija objavila uznemirujuće snimke: Poprskali ga suzavcem, tukli. Umro je tri dana kasnije

Na snimkama se vidi kako policajci Nicholsa udaraju šakama, nogama i pendrecima. Nichols je za vrijeme batinanja dozivao svoju majku. Tri dana nakon premlaćivanja umro je u bolnici

VIDEO

Objavljena je snimka kamere na kojoj se vidi 29-godišnji otac Tyre Nichols kako doziva majku dok ga policija tuče u Memphisu.

Nichols je umro u bolnici tri dana nakon što su ga zaustavili zbog navodne opasne vožnje, javlja BBC.

Snimka uhićenja, snimljena kamerama na tijelu i nadzornom kamerom postavljenom na stup, objavljena je u četiri dijela u petak. Video koji su 7. siječnja snimile kamere na policajcima i kamera na električnom stupu objavljen je dan pošto su policajci optuženi za ubojstvo, napad, otmicu, nedolično ponašanje i represiju u slučaju Nicholsove smrti.

BBC navodi kako je snimka nasilna i puna psovki.

Prvi objavljeni video prikazuje početno zaustavljanje u prometu koje je dovelo do kobnog susreta Nicholsa s policijom. Nijedan od objavljenih videa ne pokazuje što je policiju navelo da ga zaustavi na cesti.

Ali unutar minute nakon što su ga zaustavili, policajce se može čuti kako psuju i prijete i naređuju da izađe iz automobila.

– Nisam ništa napravio! - rekao je.

Policajci su ga potom uz prisilu gurnuli na tlo dok je ovaj vikao da je nevin. Na snimci se može čuti kako policajac prijeti da će mu slomiti ruke dok mu govore da legne na trbuh.

Policajac: Nadam se da ćete zgaziti Nicholsa kad ga pronađete

Čini se da tada dolazi do tučnjave u kojoj se Nichols oslobađa policajaca i bježi pješice.

Policajci koriste suzavac i najmanje jedan elektrošok u neuspješnom pokušaju da ga zaustave.

Više se ne vidi u ovom prvom dijelu videa. Ostatak snimke pokazuje kako policajci koriste vodu nakon što su pogođeni suzavcem.

Policajci o spašavanju Kubanaca na Savi: 'Vikali su i zapomagali. Sreća da se tu našao taj otočić'
Policajci o spašavanju Kubanaca na Savi: 'Vikali su i zapomagali. Sreća da se tu našao taj otočić'

Policajac koji nosi kameru na tijelu - koji je bijelac i ne čini se da je jedan od petorice optuženih - može se čuti kako govori kako se nada da će njegovi kolege policajci "zgaziti" Nicholsa kad ga pronađu.

Policajci sustižu Nicholsa, koji je brzo oboren na tlo.

Dok ga dva policajca pokušavaju obuzdati, treći se može vidjeti kako mu prilazi i dva puta ga nogom udara u glavu.

Nekoliko trenutaka kasnije, četvrti policajac - nejasno je tko - izvlači palicu i nekoliko puta udara Nicholsa. Policajci su ga također nekoliko puta udarili.

Čini se da tada nije pružao nikakav otpor.

Nichols doziva pomoć: Mama!

Nakon pet minuta, Nichols je na tlu i previja se. Do ovog trenutka, policajci ga više nisu udarali.

Zatim ga odvode do jednog od neobilježenih policijskih vozila, gdje su ga naslonili na vrata. Policajci su uperili svjetiljke prema njemu i nije jasno reagira li još uvijek.

Video, snimljen kamerom na tijelu koju je policija nosila, snimio je isti brutalni sukob, ali iz drugog kuta i sadržavao je zvuk.

Otprilike nakon minute videa se vide dva policajca kako se hrvaju s Nicholsom. Policajac koji nosi kameru prijeti mu suzavcem.

- Mama! - Nichols doziva pomoć.

Dilao sve osim heroina? Policija kod 25-godišnjaka našla 'travu', kokain, gljive, LSD, amfetamin
Dilao sve osim heroina? Policija kod 25-godišnjaka našla 'travu', kokain, gljive, LSD, amfetamin

Ubrzo nakon toga dolazi do još jedne tučnjave dok policija poziva Nicholsa da im "da ruke". Policajac koji nosi kameru na tijelu odlazi, očito je pogođen suzavcem tijekom sukoba.

U pozadini se još mogu čuti policajci kako viču Nicholsu da im pruži ruke i legne.

Policajac koji nosi kameru na tijelu vraća se i izvlači palicu - što smo također jasno vidjeli u drugom videu s kamere na stupu. Koristeći psovku, viče na Nicholsa i jasno daje do znanja da ga planira udariti palicom.

Policajci su milisli da je 'na nečemu'

Udara ga nekoliko puta, a drugi policajac se može vidjeti kako udara gospodina Nicholsa u lice dok su mu ruke vezane.

Policajac koji nosi kameru javlja lokaciju, a policajci se mogu vidjeti kako se bore s Nicholsom dok policija stiže. Može se čuti kako policajac govori drugom da ga je Nichols natjerao da se poprska.

Drugi policajac odgovara da ga je pogodio šokerom, koristeći psovku.

Videozapis završava s policajcem koji nosi kameru na tijelu kako se udaljava i duboko diše od iscrpljenosti.

Policija upozorava vozače: Evo koliku ćete platiti kaznu ako ne očistite automobil od snijega
Policija upozorava vozače: Evo koliku ćete platiti kaznu ako ne očistite automobil od snijega

Četvrti i posljednji video je od drugog neimenovanog časnika. Prikazuje isti incident kao i treći video.

Snimka počinje kratkom potjerom koja završava tako što se policajci obračunavaju s Nicholsom.

Čini se da se kamera odvojila od policajca jer se prvih nekoliko minuta ništa ne vidi i može se samo čuti nešto što zvuči kao tučnjava i razgovor.

Ponovno se čuje Nichols kako doziva majku, a policajci psuju dok mu naređuju da im pruži ruke.

U jednom trenutku se može čuti kako policajci govore jedan drugome kako su mislili da je Nichols "na nečemu" - čini se da pokazuju da smatraju da je koristio droge. Ne postoje poznati dokazi da je to bio slučaj.

Nakon što je policajčeva kamera na tijelu ponovno uključena, dobiva se jasniji pogled na Nicholsa dok je ležao na neobilježenom policijskom vozilu.

10 ljudi oko njega, a nitko mu nije pružio pomoć

Prema snimci čini se da je ozlijeđen i da na glavi ima krvi. On ne govori. Jedan ga policajac povlači nakon što se okrenuo na stranu.

Značajan dio videa pokazuje kako policajci razgovaraju jedni s drugima i prepričavaju detalje incidenta. Neki od policajaca tvrde da je Nichols "zamahnuo" prema njima ili posegnuo za njihovim oružjem. Niti jedna od optužbi nije potkrijepljena objavljenim videom.

Drugi policajac tvrdi da je Nichols skrenuo i umalo udario njegovo policijsko vozilo. Čuje se i kako policajci raspravljaju o tome da u njegovom automobilu ništa nije pronađeno.

Sakoman: 'Otac me nazvao i rekao da je sin izmislio priču radi mame'. Odgovorio i Vladi
Sakoman: 'Otac me nazvao i rekao da je sin izmislio priču radi mame'. Odgovorio i Vladi

Pred kraj snimke jasno se vidi Nichols, koji izgleda ozbiljno ozlijeđen i u bolovima.

Policajac - nejasno je tko - opetovano ga pita što "ima" - opet sugerirajući da su vjerovali da je koristio drogu u vrijeme incidenta.

Čini se da Nichols ne može odgovoriti. Policajac mu više puta govori da "ne možeš nikamo".

Sveukupno stoji oko 10 ljudi, a nitko nije ponudio pomoć Nicholsu koji je u vidnoj nevolji.

Neki od posljednjih nekoliko minuta videa su zamućeni i redigirani - dužnosnici su rekli da će neki dijelovi biti redigirani u skladu s državnim zakonima o javnoj evidenciji.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Policija objavila uznemirujuće snimke: Poprskali ga suzavcem, tukli. Umro je tri dana kasnije 03:14

Prosvjednici razbijali u New Yorku, troje uhićenih

Događaj zabilježen videom je Nicholsa, oca četverogodišnjeg djeteta, pretvorio u novo lice američkog pokreta za rasnu pravdu, potaknutog ubojstvo Georga Floyda, kojeg su 2020. u Minneapolisu ubili policajci.

Nekoliko desetaka prosvjednika je, nakon što je video objavljen u petak navečer, izašlo je na autocestu u Memphisu i zaustavilo promet blizu mosta kojim se prelazi rijeka Mississippi i ulazi u državu Arkansas.

Troje ljudi uhićeno je zbog nanošenja štete policijskom vozilu na Times Squareu, rekao je glasnogovornik njujorške policije. Uglavnom mirni prosvjedi održani su u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

A protestor smashes the glass of a police car, at Times Square, in New York Police and protesters scuffle at Times Square rally for Tyre Nichols

Odvjetnik Ben Crump koji predstavlja Nicholsovu obitelj je pozvao policijsku postaju da raspusti svoju jedinicu SCORPIONS, koja bi trebala biti usmjerena na borbu protiv uličnog kriminala, a kojoj su pripadali barem neki od policajaca uključenih u Nicholsovo ubojstvo.

Predsjednik Joe Biden je rekao da je "bijesan" i "duboko pogođen" nakon što je pogledao video.

Nicholsova obitelj i Biden su pozvali na mir u Memphisu, gradu sa 628 000 stanovnika od kojih su gotovo 65 posto crnci.

Nicholsova smrt najnoviji je slučaj prekomjerne primjene policijske sile te izazivanje smrti crnaca i pripadnika drugih manjina u proteklih nekoliko godina. 

Prosvjedi pokreta "Black Lives Matter" (BLM, crni životi vrijede) protiv rasne nepravde izbili su diljem svijeta nakon ubojstva Floyda, Afroamerikanca koji je umro pošto mu je policajac u Minneapolisu klečao na vratu više od devet minuta.

Antonio Romanucci, drugi odvjetnik Nicholsove obitelji, rekao je za javni radio NPR u petak da je Nichols bio snažan pobornik pokreta BLM i "zapravo je umro za svoju stvar".

Otac Al Sharpton, poznat po borbi za građanska prava koji će održati posmrtno slovo za Tyrea Nicholsa, rekao je da "dodatno šokira činjenica" što su policajci bili afroamerikanci.  

"Mi smo protiv svakog policijskog nasilja, ne samo protiv policijskog nasilja koje počine bijelci", rekao je Sharpton.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u petak je najavio istragu Nicholsove smrti na saveznoj razini.

Prema evidenciji, bivši policijski službenici Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley i Tadarrius Bean su pušteni uz jamčevinu iz okružnog zatvora Shelby, gdje su pritvoreni u četvrtak ujutro.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke