Obavijesti

News

Komentari 39

'Obje bombe u Zagrebu ubile bi bilo koga u krugu od tri metra'

'Obje bombe u Zagrebu ubile bi bilo koga u krugu od tri metra'
3

Za bombu ispod teretne lokomotive sigurna udaljenost za ljude bila je najmanje 134 metra, a za bombu na zidiću kod autobusne stanice na Aleji Bologne 76 metara

VIDEO

Vještaci iz Centra 'Ivan Vučetić' detaljno su opisali obje eksplozivne naprave koje su eksplodirale u siječnju u Zagrebu i njihov mogući razorni učinak. 

Kako piše Jutarnji list, obje bombe identično su napravljene. Imale su eksplozivno punjenje visokobrizantnim vojnoformacijskim trinitrotoluenom, poznatijim kao TNT. Eksploziv je bio povezan inicijalnim sklopom koji se sastojao od elektrodetonatorske kapsule s elektrovodičima i jednim izvorom napajanja, dakle baterijom i improviziranim prekidačem. 

U eksploziji ispod teretne lokomotive bilo je između 1200 i 1600 grama TNT-a čija detonacijska brzina iznosi 7000 metara u sekundi. Fragmenti su mogli letjeti više od 50 metara, a potpuno sigurna udaljenost za ljude u tom je trenutku bila najmanje 134 metra. Svi ljudi unutar tri do pet metara sigurno bi poginuli, a u krugu unutar 30 metara mogli su biti teško ozlijeđeni. Detonacijski tlak iznosio je 190 tisuća bara pa bi osobe u neposrednoj blizini pretrpjele unutarnje ozljede i krvarenje iz pluća. 

Druga bomba, ona koja je eksplodirala između dva zidića na autobusnoj stanici na Aleji Bologne, imala je puno manje TNT-a, oko 200 grama. Fragmenti su letjeli više od 28 metara, a sigurna udaljenost za građane bila je oko 76 metara. I od druge bombe svi unutar tri metra bi poginuli, a svi unutar 16 metara, poput Vojislava Blaževića, koji je optužen za podmetanje obje bombe, bili bi ozlijeđeni, piše Jutarnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...