Obavijesti

News

Komentari 1

Objedinit će poslove: U 2019. vraća se Državni inspektorat

Preuzimanjem inspekcijskih poslova iz osam ministarstava, primjerice, objedinjavaju se sve inspekcijske službe koje su sada disperzirane kroz dva ministarstva...

VIDEO

Hrvatska bi početkom 2019. godine trebala ponovno dobiti Državni inspektorat koji će objediniti inspekcijske poslove koji se trenutno obavljaju u osam ministarstava, a novost je i da se blaži prekršaji neće kažnjavati ako se radi o prvom prekršaju, rečeno je u srijedu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

U tom je ministarstvu, naime, predstavljen nacrt prijedloga zakona o Državnom inspektoratu, a načelnica Sektora tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva Vedrana Filipović Grčić rekla je kako će se Državni inspektorat ponovno formirati kao samostalno tijelo i imati status državnog ureda. Na čelu će mu biti glavni državni inspektor. Djelokrug rada objedinit će trenutnih 17 inspekcija iz područja trgovine, usluga, zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda. Aktualnih 1.450 inspektora koji sada rade u ministarstvima i drugim institucijama nastavit će rad u Državnom inspektoratu.

Jedan od glavnih ciljeva zakona, naglasila je Filipović Grčić, je da se za sva područja koja se objedinjavaju primjeni sustav blažeg sankcioniranja, naravno ondje gdje je taj sustav moguće primijeniti. Sustav će pružiti  mogućnost gospodarstvenicima da otklone nepravilnosti koje su utvrđene tijekom inspekcijskog nadzora ili u određenom roku koji će im dat inspektor. Takve će se mjere primjenjivati samo u slučaju lakših prekršaja i u slučaju neponavljanja.  

U sastav inspektorata ulazi, primjerice, sanitarna inspekcija, ugostiteljska djelatnost, pružanje usluga u turizmu, rudarstvo, tehničke inspekcije oprema pod tlakom, energetika, rad , zaštita na radu, graditeljstvo i set inspekcija iz područja Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Preuzimanjem inspekcijskih poslova iz osam ministarstava, primjerice, objedinjavaju se sve inspekcijske službe koje su sada disperzirane kroz dva ministarstva, odnosno među raznim upravama tih ministarstava.

Pritom bi objedinjavanje inspekcijskih poslova u području trgovine, usluga, neregistriranog obavljanja djelatnosti, ugostiteljske djelatnosti, pružanja ugostiteljskih usluga, pružanja usluga u turizmu i boravišne pristojbe trebalo unaprijediti učinkovitost provedbe propisa u tim područjima te unaprijediti pravnu sigurnost nadziranih osoba. Isto tako, objedinit će se poslovi u okviru radnih mjesta turističkih inspektora i tržišnih inspektora. 

U području sigurnosti proizvoda, kroz djelokrug tržišne inspekcije i sanitarne inspekcije objedinit će se provedba propisa o sigurnosti potrošačkih proizvoda stavljenih na hrvatsko tržište dok će se u području gradnje ojačati nadzor zakonitosti i uporabe građevina te provedba stručnih nadzora gradnje, održavanja i uporabe građevina.  

Zakon je na javnom savjetovanju koje završava 12. listopada, a ako sve bude po planu, kazao je pomoćnik ministra gospodarstva Damir Juzbašić, trebao bi se početi primjenjivati od početka iduće godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa