News

Komentari 32

'Obnova Banije i Zagreba se ubrzava iz tjedna u tjedan'

'Obnova Banije i Zagreba se ubrzava iz tjedna u tjedan'

Ministar Darko Horvat naveo je kao jedan od najvećih problema u obnovi neriješene imovinsko-pravne odnose i nelegalizirane objekte. Dodao je i da 500-njak radnika neće biti dovoljno

U proces obnove potresom pogođenih područja trenutno je uključeno više od 500 radnika 40-ak tvrtki, a građevinari iz susjednih zemalja bit će angažirani tek kad se iskoristi sav domaći potencijal, rekao je u utorak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ministar Horvat je u Varaždinu održao sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, a potom u izjavi za medije komentirao situaciju s procesom obnove potresom pogođenih područja, kazavši da se obnova na Banovini i području grada Zagreba ubrzava iz tjedna u tjedan.

- Prije nekoliko dana zaključen je i drugi veliki natječaj. Prvi je bio za 1500 kuća, drugi također za 1500 kuća koje su pred ugovaranjem. U ovom trenutku, u procesu obnove je više od 500 radnika 40-ak trgovačkih društava. Kako će se generirati i pripremati natječaji, a temeljem natječaja ugovarati neposredni radovi, tako će i dinamika i volumen iz tjedna u tjedan rasti - rekao je Horvat.

Na upit koliko radnika nedostaje, odgovorio je da nedostaje svaki radnik koji u ovom trenutku može doprinijeti povećanju dinamike obnovom ne samo prostora Banovine, već i Karlovačke županije, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

- Neće biti dovoljno 500-njak radnika. Obnova zahtjeva puno veći volumen građevinske operative. No, do trenutaka dok ne iskoristimo sav domaći potencijal, neće biti međunarodnih tendera - dodao je ministar Horvat.

Kao jedan od najvećih problema u obnovi naveo je neriješene imovinsko-pravne odnose i nelegalizirane objekte.

- Imovinsko-pravni odnosi i nepostojanje verifikacije unutar same gruntovnice ili zemljišnih knjiga, odnosno segment nepostojećih objekata koji su stradali, ljudima koji rade na generiranju odluka s kojima dajemo pravo na novac, stvara obvezu koja u ovom trenutku nije elementarno razrješiva - izjavio je Horvat te zaključio da će biti problema u donošenju tih odluka sve dok se ne skupe sve vjerodostojne informacije.

Najčitaniji članci