News

Komentari 2

'Obnova na Banovini u punom zamahu, ali na HDZ način'

'Obnova na Banovini u punom zamahu, ali na HDZ način'

Predstavnici Mosta u srijedu su u Sisku optužili Vladu RH za kašnjenje obnove na Banovini te ocijenili da je obnova "u punom zamahu, na HDZ način", prisutna samo u medijima

Potreban je još jedan pritisak na Vladu da ozbiljno počne obnovu, rekao je saborski zastupnik Nikola Grmoja na konferenciji za novinare te čekanje da obnove krene ocijenio neodrživim.

"Ne zanima nas što je ministar radio prije i kako se dokopao tih silnih milijuna, nego nam je bitno da obnova krene", rekao je Grmoja i citirao stradalnika iz Petrinje da se 'građani boje da ministar ne završi u zatvoru prije nego što nešto napravi'.

Smatra da je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina "u teškoj poziciji", jer, kako je dodao, sada mora objašnjavati porijeklo svoje imovine i njime se bave institucije, pa je fokusiran na to, a ne na obnovu.

To je, naglasio je, već neizdrživo čekanje da se nešto pokrene kako bi ljudi riješili svoja egzistencijalna pitanja.

Grmoja je također proučio da u Mostu neće biti samo kritičari, nego će u Hrvatskom saboru i u Županijskoj skupštini Sisačko- moslavačke županije nuditi konkretna rješenja.

Podsjetio je da su neposredno nakon potresa napravili plan revitalizacije Banovine i smjernice obnove, ali da kod vladajućih za to nije bilo razumijevanja.

Njegov stranački kolega Zvonimir Troskot upozorio je i na problem demografske obnove.

"Raspravlja se o nevažnim pitanjima iako bi obnova trebala biti na prvom mjestu. To se posebno odnosi na demografsku obnovu u Sisačko-moslavačkoj je županiji broj umirovljenika veći od broja radnog stanovništva. Umjesto toga, opterećeni smo svađama premijera i predsjednika, a stradalnici su nezadovoljni i iseljavaju", rekao je Troskot koji drži da "političari iz Zagreba ovdje dolaze samo po svoje dnevnice i formalno su prisutni".

Mostova Županijska vijećnica iz Petrinje Luca Gašpar Šako upozorila je kako je oko 40 posto objekata s crvenom naljepnicom "preko noći", na temelju novih elaborata, prešlo u zelenu naljepnicu.

Da apsurd bude još veći, postoje čak i već uklonjeni objekti, koji su sada, iako nepostojeći, dobili zelenu naljepnicu, ustvrdila je.

Osim toga, dodala je, najavljuje se izgradnja višestambenih zgrada, a za njih se još ne znaju lokacije.

Također je upozorila kako se potpore poljoprivrednicima dijele "po čudnim kriterijima", jer oni kojima je to najpotrebnije ne mogu ih dobiti pa rasprodaju stoku.