Obavijesti

News

Komentari 63

Obrana: Dokazi u aferi bojanja tunela prikupljeni nezakonito

Obrana: Dokazi u aferi bojanja tunela prikupljeni nezakonito
1

Optužnicom su obuhvaćeni Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, Goran Legac, Željko Kandžija te Slaven Žužul. Obrana tvrdi da su dokazi prikupljeni po odredbama starog zakona

VIDEO

Obrana optuženih u aferi nepotrebnog bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna, zatražila je da se iz spisa izdvoji policijska analiza kontakata petorice optuženika, ističući da je riječ o dokazima prikupljenima bez sudskog naloga.

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je potkrijepila tvrdnjom da su prikupljeni po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.

"Cijela optužnica se temelji na novom ZKP-u dakle tužiteljstvo je bilo dužno primijeniti sve odredbe novog ZKP-a, a ne samo ono što im ide u prilog", kazao je Hini odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Dodao je da je riječ o značajnom pravnom pitanju, što pokazuje i činjenica da je optužno vijeće suca Zdravka Majerovića, od kojega je obrana u utorak zatražila izdvajanje dokaza, za donošenje odluke ostavilo tjedan dana.

No, bez obzira na odluku izgledno je da će se na nju žaliti nezadovoljna strana te će se prijedlog za izdvajanje dokaza naći pred Vrhovnim sudom.

Vilajtović ističe kako će konačna odluka biti značajna zbog svih budućih predmeta. "Ne može se voditi istraga po novom ZKP-u i istoveremeno primjenjivati stare odredbe koje ti odgovaraju", kaže odvjetnik, dodajući da obrani u prilog ide i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Optužnicom, koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo u lipnj obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac, glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka navodno okoristila bojanjem tunela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.