News

Komentari 9

Obrat na sudu? Nepalci hvalili poduzetnika iz Zagreba, ali rekli da su bili u baraci bez zahoda

Obrat na sudu? Nepalci hvalili poduzetnika iz Zagreba, ali rekli da su bili u baraci bez zahoda

Na sudu su rekli kako je sve što su prošli bilo u dogovoru s poduzetnikom Zoranom Marijanom te da su jednom prilikom s njime i feštali. Njegova odvjetnica im je isplatila 50 tisuća kuna zaostalih plaća

U slučaju zagrebačkog ugostitelja Zorana Marijana, kojeg je splitska policija uhitila i prijavila za vrlo ozbiljno kazneno djelo trgovine ljudima na sudu se danas odvijao pravi obrat cijele priče, piše Slobodna Dalmacija.

POGLEDAJTE VIDEO

Nepalci su pred sucem istrage dali svoje iskaze kao žrtve, ali nisu govorili negativno o 58-godišnjaku niti rekli da je bio prema njima rub ili  da ih je silom tjerao ili prisiljavao da za njega rade kao robovi. Rekli su da su bili smješteni u baraci i spavali na podu te da tu nije bilo sanitarnog čvora, ali su potvrdili i da su redovito dobivali hranu i da im je poduzetnik nekad kuhao i s njima jeo. Ispričali su i da im nije ograničio kretanje, već rekao da ne idu u mjesto kako ih ne bi prijavili dok im ne sredi dokumente. Navodno im je putovnice uzeo da ih kopira zbog dozvola.

Pred sudom su, navodi se, kazali da Marijan dobar čovjek i čak su potvrdili da su na jednoj videosnimci zajedno s njim "feštali" u konobi na Visu, a glavni problem zbog kojeg su ga i prijavil bila je neisplata plaća od 4000 kuna. 

No, na splitskom sudu u srijedu je odvjetnica Ivanka Šamija, po naputku klijenta, Nepalcima na ruke izbrojila nešto više od 50 tisuća kuna dugovanih plaća. Trojici Nepalaca isplatila je po 12 tisuća kuna duga za plaće, a jedan je dobio 16 tisuća kuna.

Stigli preko agencije

Nakon privođenja i ispitvanja pustili su da se brani sa slobode, a odredili su mjeru opreza zabrane približavanja žrtvama. No, nakon što su Nepalci dali iskaz, i ta je mjera opreza ukinuta.

Nepalci stari 42, 40, 38 i 32 godine u Hrvatsku su došli lani preko agencije iz Zagreba koju navodno drži njihov sunarodnjak kojeg smatraju uspješnim i uglednim čovjekom i koji ima hostel u Zagrebu. Navodno su trebali raditi kao taksisti, ali zbog korone im je to propalo te ih je Nepalac kasnije spojio s poduzetnikom.

Hloverka ih pozvala na ljetovanje

I dok Neplacima prijeti deportacija, direktorica Turističke zajednice Makarske, Hloverka Novak-Srzić, pozvala ih je da dođu ljetovati u Makarsku "te tako osjete kakvi smo zapravo mi Hrvati, topli i gostoljubivi", piše Jutarnji.

Hloverka Novak-Srzić kaže da je poziv na ljetovanje u Makarskoj najmanje što može učiniti za njih.

- Željeli bismo im pokazati ono bolje od Hrvatske nakon tragičnog iskustva koje su proživjeli. Proveli bismo ih kroz naše znamenitosti, naše muzeje, nebesku biokovsku šetnicu i ine ljepote Makarske, pokazali im najljepše plaže, pružili im najbolji smještaj i poslužili ukusne lokalne specijalitete - izjavila je.