Obavijesti

News

Komentari 10

Djeci nije dovoljan samo jedan sat tehničkog odgoja tjedno

Djeci nije dovoljan samo jedan sat tehničkog odgoja tjedno
1

Učenici su prije imali tri sata tehničkog. Nastavnici i Hrvatska zajednica tehničke kulture traže da se satnica poveća, a robotika postane dio nastave...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Praksa na tehničkom je najbolja. Svašta smo naučili i mnogo toga možemo primijeniti u životu. Sad znam spojiti halogene žarulje na struju i znam od čega se sastoji strujni krug te što je u utičnici uzemljenje, a što opasna struja. Uz to, tehnički nam razvija i spretnost.

Rekla nam je to Stela Nožina, učenica 8. razreda Osnovne škole “Tin Ujević” iz Osijeka. Učenici te škole jučer su ugostili Đuru Pelcela, člana Izvršnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK).

On je u četvrtak krenuo iz Iloka na pješački ultramaraton od 1400 kilometara diljem zemlje kako bi skrenuo pozornost na 70. obljetnicu tehničke kulture u Hrvatskoj. U svojem maratonu, nazvanom TEH maraton, koji će trajati 40 dana, Pelcl će obići mnoge škole, zajednice tehničke kulture, Muzej “Nikole Tesle” i njegovo rodno mjesto, Nacionalni centar tehničke kulture, zvjezdano selo Mosor te brojne druge destinacije. Učenici osječke škole svake godine sudjeluju u regionalnim i državnim natjecanjima tehničke kulture, uspješni su i u tehničkim inovacijama te se rado odazivaju svim radionicama i edukacijama koje za učenike organizira HZTK.

- Naši učenici sudjeluju na izložbama inovacija, svake godine imamo barem jednog učenika koji ide na državno natjecanje iz tehničke kulture, a proteklih godina bilo je đaka koji su izradili svoje inovacije i za njih dobili nagrade. Također smo organizirali natjecanje mladih tehničara na kojem će sudjelovati 30 učenika i njihovih mentora - kaže Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević”, koja je Pelcla dočekala i s izložbom tehničkih radova učenika. Đaci su demonstrirali ispaljivanje modela raketa na zrak te su pokazali kako lete modeli rotokoptera i aviona raptor RC.

- Žao mi je što djeca u osnovnim školama imaju samo jedan sat tehničkog. Nekad su imali tri i to je bio kvalitetniji program. Tehnički je zapostavljen, a znanje koje steknu na nastavi mogu koristiti i u svakodnevnom životu. Nije uzalud uzrečica da nauka i tehnika idu zajedno jer nauke bez tehnike nema. U školama na Zapadu djeca imaju puno više tehničkog. U Njemačkoj su radili robotiku prije deset godina, a to je kod nas tek sad trend. Naši kurikulumi su zastarjeli te ne prate današnje tehnologije i naravno da je djeci to dosadno.

S obzirom na to da sam nastavnik već 36 godina, imam dovoljno iskustva da im to znanje obogatim pa sam u nastavu ubacio neke inovacije i uveo više prakse. Sad čak i djevojčice vole tehnički te rade strujne sklopove i druge radove, a sve više sudjelujemo i u obukama u aero klubu o zrakoplovstvu i raketarstvu - kaže Milan Šulovnjak, nastavnik tehničkog u OŠ “Tin Ujević”.

Đuro Pelcl je izjavio da je jedan od razloga zašto je krenuo na maraton i taj da upozori na važnost tehničkog obrazovanja.

- Među vama, u ovoj školi, već prepoznajemo talente i buduće tehničare. Vaša škola je primjer dobrih rezultata te ćemo se potruditi da vas pratimo i u srednjoj školi te dalje do stručnog usmjerenja - rekao je učenicima Pelcl, koji je i predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova. Pozvao je i sve koji mu se možda žele pridružiti u hodanju na nekom dijelu puta da slobodno mogu s njim. Inače, Pelcl drži dobar tempo hodanja jer je iz Vukovara krenuo u 3 sata, a već je u 7 sati bio na ulazu u Osječko-baranjsku županiju.

- Jako volim praktične vježbe kad izrađujemo strujne krugove, crtamo sheme, pravili smo stalak za olovke, savijali plastiku na stroju... Ne znam gdje bih sve to naučila ili vidjela, osim na tehničkom - kaže Dora Zekić, učenica 8. razreda. Njezin kolega Tin Vuletić, koji ima 5 iz tehničkog, voli taj predmet jer je na vježbama naučio izrađivati puno toga.

- Prošle godine sam radio bunar od papira. Nisam očekivao da ću se oko toga toliko naraditi. Najviše volim kad napravim elektromotor, spojim ga na struju, a on radi. Sad radimo s LED diodama. Mislim da nam je tehnički koristan predmet - otkriva Tin Vuletić, kojega zanima i izrada maketa električnih automobila.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je