Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
138 komentara

'Obrezivanje je napad na prava dječaka, to se mora zabraniti!'

Prijedlog zabrane ima široku potporu u islandskoj javnosti. Prođe li prvo čitanje, poslat će ga u parlament što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu...

Jewish Circumcision ceremony. Jerusalem. Israel
Foto: Profimedia
138 komentara

Island bi uskoro mogao postati prvi zemlja u Europi koja će zabraniti obrezivanje dječaka. Spremni su to učiniti unatoč očekivanom negodovanju židova i muslimana kojima je to ritual i koji bi eventualnu zabranu mogli doživjeti kao napad na religijske slobode. 

Novi zakon predviđa kaznu do šest godina zatvora za svakoga tko izvede obrezivanje iz bilo kojih drugih razloga osim zdravstvenih. Kritičari pak smatraju da bi takva mjera život muslimana i židova na Islandu učinila nepodnošljivim.

Procjenjuje se da je svaki treći muškarac u svijetu obrezan, većinom su razlozi religijski i kulturološki. 

- Kriminalizacija obrezivanja bio bi opasan napad na religijske slobode, rekao je kardinal Reinhard Marx, predstavnik katoličke crkve u EU. 

Islandska vlada smatra da je obrezivanje dječaka napad na njihova prava i da se kosi s konvencijom UN-a o pravima djeteta. Uspoređuju to sa sakaćenjem ženskih genitalija koje je u većini europskih zemalja zabranjeno. 

- Obrezivanja se rade bez anestezije, često u kućama gdje uvjeti nisu sterilni, a umjesto liječnika obavljaju je religijski lideri. Postoji visok rizik od infekcija u tim situacijama od kojih dijete može i umrijeti, stoji u prijedlogu zakona u kojem se naglašava kako roditelji imaju pravo djetetu odrediti religijski put, ali ne smiju kršiti njegova prava. 

- Dječaci koji se žele obrezati iz bilo kojih razloga mogu to učiniti kad dođu u godine u kojima će razumjeti što to znači, smatraju Islanđani.

Na Islandu živi tek 336.000 ljudi, a procjenjuje se da je među njima oko 1500 muslimana i 250 židova. Mnogi od njih već su putovali u druge zemlje kako bi obavili obrezivanje svoje djece jer liječnici na Islandu to nisu voljni raditi 

Njihove zajednice upozoravaju da će, ako obrezivanje postane ilegalno, životi dječaka biti još više ugroženi jer će se to, uglavnom za novac, obavljati na skrivenim mjestima, donosi Guardian.

Prijedlog zabrane ima široku potporu u islandskoj javnosti. Prođe li prvo čitanje, poslat će ga u parlament što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message