Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
59 komentara

Obrtnici su ljuti na Denu: "On jednostavno može što hoće"

Obrtnicima i ugostiteljima je dosta monopola "kraljeva Adventa". Ne žele više da sav trud i ponuda ugostitelja ostaju u drugom planu zbog organizacijskih malverzacija

Foto: PIXSELL/Ivan Grgat
59 komentara

Obrtnici i ugostitelji su burno reagirali na seriju članaka 24sata o "kraljevima Adventa" koji su bez natječaja dobili najatraktivnije lokacije za zagrebački Advent. Podsjetimo, u posljednjem članku smo objavili kako je Denis Mohenski, apsolutni rekorder po broju kućica, u Istri sagradio luksuznu vilu s bazenom vrijednu barem deset milijuna kuna. Ime joj je Villa Bianca, a ljeti je iznajmljuje turistima za gotovo 32.000 tisuće kuna tjedno.

Za ovaj Advent dobio je pedeset kućica kojima je zauzeo gotovo cijelu zagrebačku špicu.

EKSKLUZIVNI VIDEO: TAJNO BOGATSTVO 'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri

"On može što hoće"

Neki obrtnici su nam se požalili da i njima Denis Mohenski kvari posao. Zagrebački obrtnici imaju posebnu lokaciju na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića. Kako nam priča jedan od njih, prošle godine im je Deno postavio svoju kućicu i zagradio ih je. 

- On jednostavno može što hoće. Išli su naši čelnici pregovarati i žalili se Milanu Bandiću. I onda su mu ove godine morali dati dvije ugostiteljske kućice unutar našeg dijela. Čini mi se da ih je on dao u podnajam, a naši ugostitelji obrtnici su ostali samo na jednoj kućici - kaže nam taj obrtnik.

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb nam je ispričao kako su se oni ranije pokušali prijaviti za sudjelovanje na Adventu, ali bez uspjeha. Sve je već ranije dodijeljeno drugima, a oni ne znaju kome. Očekuju da institucije obave svoj posao.

- Kao ugostiteljima nam je žao što su sav trud i ponuda ugostitelja ostali u drugom planu zbog organizacijskih malverzacija.

Činjenica je da smo kroz godine stvorili brend i našim posjetiteljima osigurali nezaboravno iskustvo.

Kao što znate Udruženje ugostitelja Zagreb (UUZ) je predalo zahtjev za dodjelu tri kućice na glavnom ZG trgu. Cilj je promicati vrijednosti autohtone hrvatske i zagrebačke kuhinje u modernoj interpretaciji.

Zahtjev je odbijen budući da je lokacija dodijeljena drugim korisnicima. Kojima točno, ne znamo - kazao nam je Letica.

VRAG JE U DETALJU Bandić je 'ćaća' Adventa, ali je postao i zlostavljač tog djeteta

"Očekujemo da institucije rade svoj posao"

- Trenutno u suradnji sa Nacionalnom udrugom ugostitelja i gradom Zagrebom pregovaramo o transparentnijim i pravednijim modelima raspisivanja natječaja po uzoru na bečki model. Bečki model nije savršen no predstavlja dobru polazišnu točku. Također se zalažemo za plastic free i Zero waste održivo poslovanje, poštivanje gastro normi iliti postavljanjem većih kućica te uvođenje unificiranog kaucijskog lončića sa tematikom adventa u Zagrebu koji će sigurno ostati vrijedna uspomena posjetitelja.

UUZ se zalaže za transparentno i legalno poslovanje.

AFERA KUĆICE Pajde i država pojedu im više od pola hambija na Adventu

Što se tiče navedenih pojedinaca, očekujemo da institucije rade svoj posao. Položaj ugostitelja je postao nezavidan obzirom na cijenu najmova pojedinih lokacija.

Od cijene kobasice, fritula ili nekog drugog proizvoda na adventskoj ponudi 37% ide državi; 20% odlazi na zakup; 19% na nabavu; 19% na zaposlenike koji vrijedno rade na niskim temperaturama i maksimalno 5% predstavlja zaradu iako lanjsko iskustvo pokazuje da su mnogi poslovali na nuli ili sa gubitkom - kazao nam je Letica.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message