Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Bitka za luk i krumpir: Očajni Međimurci koriste i termoviziju

Žene i djeca ulaze u polja te kradu voće i povrće. Ne koriste alat, nego beru rukama i trpaju u vrećice. Kad dođe policija, oni se razbježe i teško ih je uloviti...

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
214 komentara

Iz polja mi kradu krumpir svaka dva do tri dana. Odnesu oko 20-30 kilograma i pobjegnu. Pokušavam dežurati, no čini mi se da oni bolje prate moja polja nego ja, rekao nam je jedan očajni poljoprivrednik iz mjesta Podbrest nedaleko od Čakovca.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Želio je ostati anoniman jer kradljivci vjerojatno znaju gdje živi, a bitku na polju vode svaki dan. Još ih nije ulovio, no stalno nalazi tragove stopala, ponekad i bosih.
- Svaku noć dežuram od 21 do ponoći. Odspavam nekoliko sati i onda opet pratim sve od tri ujutro. Najgore mi je što sam nekad na početku polja, a oni se uvuku na kraj i kradu mi pred nosom - očajan je poljoprivrednik koji uzgaja krumpir. Osim što mu ukradu urod, najgore mu je što više krumpira otkopaju pa istrune.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


- Ove godine morao sam zbrinuti stari krumpir koji nitko nije htio. Pa ja bih ga radije poklonio tim ljudima nego da mi kradu mladi - kaže poljoprivrednik. Problem s krađama na poljima Međimurja ponavlja se iz godine u godinu. Prošle sezone 2016./2017. policajci su zabilježili nešto više od stotinu krađa. Šteta je bila viša od 150.000 kuna. Ove godine zabilježili su samo sedam. Većina njih bila je manja od 1000 kuna pa kradljivce policajci ne progone po službenoj dužnosti. Ipak, žrtve mogu tražiti njihove podatke za privatne tužbe. Rijetko tko se odluči za to jer su sudski troškovi veći nego cijene ukradenog voća i povrća. Osim toga, ne mogu očekivati da će se naplatiti jer kradljivci dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Na meti krađa obično su polja koja se nalaze uz siromašnija naselja. Ipak, prema pričama mještana, dolaze krasti i ljudi iz drugih mjesta. Kradu danju jer vide što uzimaju. Krađe noću su rijetke.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


- U polje dođe njih desetak. Najviše je tu djece i žena koji ne koriste nikakav alat, nego beru rukama i trpaju u vrećice. Uvijek nastrada nekoliko polja kako bi šteta bila što manja. Ako vide da nitko ne reagira na nekome mjestu, vraćaju se dok ne uberu sve - opisuju nam mještani.

Ako primijete da netko ide prema njima, razbježe se. Neke su vlasnici uspjeli zadržati do dolaska policije, koja najbolje može reagirati kad kradljivce ulove na djelu. Zato su i ove godine pojačali patrole koje tijekom dana prolaze poljskim cestama. Koriste dalekozore, a u noći i termovizijske kamere.

Možda vas zanima i ovo:
Message