Obavijesti

News

Komentari 120

Očajni nastavnik: 'Uzalud sam zvao inspekciju sedam puta...'

Iako je prošla školska godina odavno završila (štoviše, gotovo je i prvo polugodište nove školske godine), njegova učenica još nije prošla popravni ispit od prošle godine

VIDEO

Ne znam što bih očekivao i što bih vam više rekao, očajan je Josip Tičić, profesor povijesti u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji.

Iako je prošla školska godina odavno završila (štoviše, gotovo je i prvo polugodište nove školske godine), njegova učenica još nije prošla popravni ispit od prošle godine.

Inspekcija je pogodovala 

Škola je ispit nekoliko puta zakazivala, a djevojčicu, koja je sada trebala biti učenica drugog razreda, otac uvijek ispriča. Posljednji put, u petak, nije čak ni donio ispričnicu nego je rekao da će je donijeti naknadno. Jednom je ispit navodno odgodio zbog kćerine grlobolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred
Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred

Članovi nastavničkog vijeća više ne znaju što učiniti jer ispite se ne isplati sazivati. Do apsurdne situacije, smatra Tičić, došlo je jer je prosvjetna inspekcija pogodovala učenici, tj. njezinu ocu.

- Sedam sam se puta žalio na rješenja prosvjetne inspekcije, sedam sam im puta pisao, ali uzalud. Nikakav odgovor nisam dobio - prepričava nam profesor. Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama sa suludom situacijom u Gornjogradskoj gimnaziji, kažu, upoznali su i ministricu Blaženku Divjak, koja im je navodno obećala “riješiti problem”.

'Obećali riješiti problem' 

Ministarstvo ne komentiraju konkretne slučajeve, ali kažu da se način polaganja ispita pred povjerenstvom uređuje se statutom škole.

- S obzirom na to da inspekcijski postupak o kojem je riječ u Vašem upitu nije završen, ne možemo prejudicirati događaje niti o istome iznositi podatke - kažu.

Za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove, ističu, po zakonu je odgovoran ravnatelj. Pitanje je, ako se utvrde nepravilnosti, hoće li ravnatelj biti odgovoran zato što je slijedio naputke inspekcije. Ministarstvo nam nije odgovorilo na pitanje tko kontrolira rad prosvjetnih inspektora.

Tičić smatra da su inspektori zloporabili svoj položaj.

- Zakon o školstvu omogućio je da svatko radi što želi - zaključuje nastavnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!