Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

'Očekujem da ćemo ubrzo i u dogovore o budućim odnosima'

Brexit ne završava izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a već samo prelazi u sljedeću fazu. Uslijedit će pregovori o trgovini, sigurnosti i političkom partnerstvu s UK-om, rekao je irski premijer u Zagrebu

Sastanak Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
12 komentara

Premijeri Hrvatske i Irske Andrej Plenković i Leo Varadkar u četvrtak su u Zagrebu razgovarali o Brexitu koji bi se mogao dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom i pripremama za pregovore o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om.

- Uvjereni smo da će Hrvatska napraviti izvrstan posao kao predsjedateljica EU-a - rekao je Varadkar.

Zagreb: Drugi dan 24. izbornog kongresa Europske pučke stranke ZAVRŠIO KONGRES EPP-A 'Europi hitno treba prilagodba, sustav azila te zaštita granica'

Hrvatska predsjedanje preuzima početkom 2020., u godini kada bi se "Brexit zaista mogao i dogoditi", dodao je irski premijer. Britanci izlaze na izbore 12. prosinca, a ako aktualni premijer Boris Johnson pobijedi i osvoji većinu, Varadkar vjeruje da će se "sporazum brzo ratificirati" i da to nije kraj. 

- Tko god postane premijer i formira vladu, rado ćemo sjesti s njima, poslušati ih i raditi s njima - kaže Varadkar i dodao da bez obzira na rezultat izbora može reći Ircima da "neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske".

Sastanak Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom | Autor: Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Brexit ne završava izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a već samo prelazi u sljedeću fazu. Uslijedit će pregovori o trgovini, sigurnosti i političkom partnerstvu s UK-om - rekao je Vardakar. 

NE ODUSTAJU Liberalni demokrati predstavili plan: Žele zaustaviti Brexit

- Očekujemo da se relativno brzo ratificira sporazum o povlačenju i pokrenemo pregovore o budućim odnosima - rekao je Plenković i podsjetio da Michael Barnier u slučaju Brexita postaje pregovarač za buduće odnose EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjenom Kraljevstvu je odobrena još jedna odgoda Brexita do 31. siječnja.

Plenković smatra da je postizanje dogovora o budućim odnosima do kraja sljedeće godine "vrlo ambiciozno", ali ne i nemoguće jer "gdje ima volje, ima i načina".

Premijeri dviju članica Unije razgovarali su još o Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. i europskom proširenju i perspektivi zemalja jugoistočne Europe koje će također biti u fokusu hrvatskog predsjedanja. 

- Europski proračun treba biti prikladan i podržavati dugotrajne uspješne politike poput kohezijske, kao i zajedničku poljoprivrednu politiku koja je vrlo važna za naše ruralne zajednice - naglasio je Varadkar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message