Obavijesti

News

Komentari 66

'Od 1.8. većini Zagrepčana odvoz smeća jeftiniji i do 50%'

'Od 1.8.  većini Zagrepčana odvoz smeća jeftiniji i do 50%'
1

Od 1. kolovoza 84 posto Zagrepčana bit će obuhvaćeno odvozom otpada dva puta umjesto tri puta tjedno, tako da će im se računi smanjiti za 30 posto

VIDEO

Od 1. kolovoza 84 posto Zagrepčana bit će obuhvaćeno odvozom otpada dva puta umjesto tri puta tjedno, tako da će im se računi smanjiti za 30 posto, za njih sedam posto odvoz otpada bit će jednom tjedno (Markuševec Turopoljski), što će im račune smanjiti za 50 posto, a za devet posto građana u centru grada odvoz će se obavljati kao i dosad, tri puta tjedno, pa će im računi ostati isti, najavio je u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Smanjenjem odvoza otpada činimo dvije korisne stvari: pomažemo ljudima da im se računi smanje za 30 ili 50 posto, a s druge strane obvezujemo građane da s većim intenzitetom odvojeno skupljaju i recikliraju otpad, istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare poručivši Zagrepčanima da će im računi biti onoliki koliko budu uspješno odvajali miješani komunalni otpad.    

Zbog manje broja odvoza Čistoća će imati oko 45 milijuna kuna minusa, koje će morati nadoknaditi na drugi način, ali se Zagrepčanima neće povećavati cijene nijedne druge komunalne usluge. "Ako građanima štedimo 45 milijuna kuna kroz odvoz otpada, te pare moramo zaraditi unutarnjim rezervama i racionalizacijom, to znači da se trgovačka društva moraju pripremiti za tržišnu utakmicu koja je pred nama", poručio je Bandić.

Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki najavila je da će u kolovozu krenuti podjela kanti za papir kućanstvima, a vezano za kompostere moraju provesti anketu među građanima, kako bi vidjeli žele li komposter ili kantu za miješani komunalni otpad. Rekla je da drugu varijantu, podjelu smeđih kanti za biootpad po stanovima nisu razrađivali jer to nije zakonska obaveza, a u Zagrebu je to teško organizirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje zašto građani nemaju mogućnost da sami izaberu volumen kanti, Lovrečki je rekla da građani to mogu učiniti putem zahtjeva koje trebaju dostaviti Čistoći. Zagrepčani u obiteljskim kućama plaćaju volumen kanti od 80 litara, a u stambenim jednicama (zgradama) volumen u zajedničkim spremnicima od 50 litara.

Upitana što će biti s građanima kojima je i volumen kante od 80 litara previše, Lovrečki je odgovorila da zakonski okvir previđa spremnike od 80, 120, 240 i 1100 litara, na što je Bandić najavio da je spreman potaknuti izmjenu zakona.    

Zagrepčani će uz račun Zagrebačkog holdinga zaprimiti obavijest o promjeni rasporeda odvoza otpada. Informacije će se nalaziti na internetskim stranicama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga te podružnice Čistoće. U slučaju potrebe mogu se obratiti na brojeve telefona: 072 500 400 i  01/6146 400.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.